Denne fane opdateres ikke

 

 

Go for it - Hanne Nedbo

Hanne Nedbo er både tegner, manuskriptforfatter og instruktør på en videohistorie om et uopklaret mord i Hjortshøj på en ung pige i 1902. Som ung fik Hanne Nedbo en psykose og blev diagnosticeret Skizofren. Efter 9 års fejlmedicinering med mental stilstand, fik hun en ny medicin, hvor hun vågnede op og blev som hun siger ”et menneske igen”. Hanne Nedbo siger, at 99 % af hendes medicin i dag er humor i hendes tegning og skriverier, der er blevet hendes håndværk. Det vigtigste er at komme ud med sit budskab i en eller anden form. Har du en drøm, så ”Go for it.” Ide og tilrettelæggelse: Jeannette Cold.  Lyd: Jytte Brikner Kamera: Harald Thisgaard, Jørgen Bindslev og Erik Steen Christensen. Redigering: Erik Steen Christensen. Programansvarlig: Jeannette Cold.´      Ansv. Producent: Ole Mortensen

 

Modelbane Europa i Hadsten

Lige fra starten i 1996 har det været vores mål at skabe et modelbaneanlæg i mesterklassen, et anlæg de færreste har mulighed for at opbygge selv, som kantjene til fornøjelse og inspiration for både modeljernbanefolk og den helt almindelige familie. Vi lægger vægt på at eftergøre virkeligheden så præcist som muligt i skala 1:87 og samtidig tilbyde ekstra oplevelser for familien, der gerne vil have et par hyggelige og fornøjelige timer med børnene.

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen

 

Stjær kirke – nyt våbenhus

Byggeriet af våbenhuset er i fuld gang, og det bliver indviet i begyndelsen af september.
Torsdag den 16. juni var der rejsegilde på Stjær Kirkes nye våbenhus, og det blev behørigt fejret med pølser og øl.
Arbejdet med at opføre våbenhuset fortsætter for fuld kraft, og det er på høje tid, for der har længe været et ønske om et nyt våbenhus.
- Man har overvejet lige siden begyndelsen af 1970erne – det der våbenhus. Så glemte man det lidt og nøjedes med det, man har. Men for fire-fem år siden begyndte vi i menighedsrådet at snakke om, at vi havde brug for vores våbenhus. Ikke mindst på grund af at vores kirke ikke er ret stor, og at vi ved gudstjenester og andre kirkelige handlinger ofte har for lidt plads, siger sognepræst Carsten Marvig.
I begyndelsen var der store forkromede planer om et stort våbenhus, der skulle benyttes som et form for et sideskib til kirken, men det kunne der ikke gives tilladelse til.
Efter dialog og kampe med Nationalmuseet og den kongelige bygningsarkitekt blev det besluttet at placere våbenhuset på nordsiden af kirken.
- Kirken er godt og grundigt pakket ind for at forhindre, at den tager skade af den ombygning, der er ved at foregå. Det har betydet, at Stjær Kirke har været lukket siden juni, og at alle gudstjenester foregår i nabokirken Storring, og der er sørget for transport og diverse, så som en overgang går det jo nok, siger Carsten Marvig.
Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

 

Christo Floating Piers på Iseo søen Italien

 

 

Hosein, Hosein...........................

 

Oddergrisen

Pakhuset i Odder har taget toget i brug som museum og café, og der er mulighed for at komme med på en simuleret tur på lokalbanen
For nylig forærede Midtjysk Jernbane et af de gamle tog, der kørte mellem Odder og Grenå – den såkaldte Oddergris, til Pakhuset i Odder. Stedet har omdannet klenodiet til museum, og forrest i toget kan interesserede komme med på en simulering af en togtur på strækningen.
- Det var et tog, der alligevel skulle hugges op, som vi så fik. Da vi også fik nogle LAG-midler til at lave en terrasse, opstod ideen så med at lave et museum i den bagerste del af toget, et mødelokale i den midterste og en togsimulering forrest, fortæller teknisk leder hos Pakhuset, Peter Heilesen.
Simulering som trækplaster
Han er en blandt en gruppe af ni frivillige, der er med til at drive museet og Oddergrisen ved Pakhuset.
- Da vi skulle flytte den herover, var det en stor historie, forklarer Peter Heilesen.
Især simuleringen af togturen er et af trækplastrene på museet, og den tekniske leder er da også selv godt tilfreds med, hvad man kan tilbyde de besøgende.
Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

 

Meriç Algün Ringborg på ARoS

Tyrkisk-svenske Meric Algün Ringborg udstiller sine forsøg på at forstå betydningen af overskride de kulturelle grænser mellem Tyrkiet og Europa. Hun er også blevet forundret over de mange souvenir, der kendetegner EU. I interviewet fortæller hun om den frihed det har været at få svensk pas og sin bekymring for hvor Tyrkiet er på vej hen.

 

Sølundfestival i Skanderborg

Selvom Sølund Festivalen er tæt på udsolgt den ene dag, så er der ifølge talsmanden stadig grund til at kæmpe for at ændre loven for ledsagere
Sølund Festivalen har de senere år oplevet en markant nedgang i antallet af deltagere, fordi en ændring af serviceloven betød, at udviklingshæmmede ikke selv må betale for at få en ledsager med: og ikke kan få støtte af deres kommune til at medbringe en hjælper:
- Det er svært, når du går hen og fratager mennesker, som i forvejen er skrøbelige, muligheden for at få deres trygge og kendte ledsager med. Når der sker en lovændring eller en anden tolkning af loven, så er der lige pludselige en masse mennesker, som ikke har mulighed for at komme her, siger Lasse Mortensen, talsmand for Sølund Festivalen.
Tæt på udsolgt
Ifølge talsmanden er der 1500 billetter, der stadig ikke bliver solgt, fordi de handikappede selv skal betale for at få en ledsager med. Men han glæder sig over de billetter der er solgt.  
- Men hold fast, vi er glade for de billetter, vi har solgt. Vi har solgt næsten 13.000 billetter, og de røde lamper er tæt på at blive lukket den ene dag, siger Lasse Mortensen
Selvom Sølunds Festivalen består, så er der ifølge talsmanden stadig grund til at kæmpe for at ændre loven.
- Udover vi laver festival, så har vi også dedikeret vores liv til at være talerør for dem, som ikke selv kan råbe op. Det her drejer sig om retten til at have et liv med livskvalitet, siger Lasse Mortensen.

For Sølund Festivalen er kun én ud af mange aktiviteter, der er hæmmet af loven, sådan som den er nu.
- Det er slet ikke Sølund Festivalen, det drejer sig om. Det drejer sig om et besøg hos far og mor, besøget ved kæresten, til fodbold og på café. Det er jo det, der er kommet i spil. Det er det, der i fare. Men nu lysner det. For nu er der nedsat en arbejdsgruppe i folketinget, som skal komme med en udtalelse, og et forslag til at løse det her problemer, siger Lasse Mortensen. 

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

 

De store dyrs betydning

Der er kommet ny fokus på naturen og de store dyrs betydning. Professor Jens-Christian Svenning fra Århus har drejet debatten afgørende og er blevet belønnet med en ærefuld pris og sat i spidsen for et stort internationalt forskningsprojekt.

 

 

 

Seniorkaproerne på Brabrand Sø

Aarhus roklub blev stiftet 1886.
Roklubbens aktiviteter spænder fra hygge og turroning til en international elite af kaproere i forskellige aldre.
Nogle roere holder til på Søsporten ved træskibshavnen i Aarhus, a Andre på Rostadion i Brabrand, hvor vi står og skal møde 4 senior kaprorere til en træningsaften.

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen og Aase Nielsen

 

 

 

DM i krolf

 

Robert Mapplethorpe på ARoS

 

De berørte - fem år efter

I 2011 blev udsendelsen ”De berørte” lavet.  Den handlede om SIND Pårørende- rådgivning, hvor bla. to familier blev interviewet om at være pårørende til en voksen psykisk syg.  Hvad gjorde det ved de pårørendes livskvalitet over år og hvilket liv havde de psykiske syge?
I denne udsendelse møder vi de samme to familier samt en tredje. Udsendelsen fokuserer på: Hvad er der sket af godt, og hvad har været svært i de 5 år?
Marianne 34 år, besluttede for 2 år siden, at hun ville være rask og arbejder derpå. - Louise 44 år spørger sin mor ”Hvad skal der blive af mig, når I ikke er her længere?”  Hvordan kommer man som forældre videre, når ens voksne barn tager sig selv af dage, fordi livet var blevet for pinefuldt for hende
Til sidst fortæller leder Niels Anders Poulsen om SIND Pårørenderådgivning

Ide og tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Lyd: Jytte Brikner, Kamera: Knud Pedersen, Jens Forchhammer, Erik Steen Christensen. Redigering: Jens Forchhammer    Programansvarlig: Jeannette Cold.  
Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

Lystrup kogræsserlaug

I forstaden Lystrup arbejder man med forskellige projekter om bevarelse og fremme af naturen. Et af disse er Kogræsser foreningen og dets 4 nye køer.

 

 

 

 

Svalegangen - sæsonpræsentation

Teater Svalegangen præsenterer 3 af sine nye hovedforestillinger i næste sæson og definerer sin målsætning.

 

Mikkel Wallentin - "Sprog"

Mikkel Wallentin er hjerneforskeren med kendskab til sprogets placering og betydning. Han har desuden skrevet et par romaner og har på opfordring fra Aarhus Teater skrevet stykket "Det vi ved".

 

 

 

 

Jacob Fabricius, ny leder Kunsthal Aarhus

Jacob Fabricius er ny leder af Kunsthal Aarhus og skal stå for en ny udstillingsprofil. Vi har besøgt ham og spurgt til hans baggrund og forventninger for fremtiden.

 

 

 

Hobbyudstilling for katte

Hittekat.dk afholdt igen i år hobbyudstilling for katte i Galten lørdag. Publikum kunne opleve 83 katte fordelt på 15 racer, heriblandt også huskatte og tidligere herreløse katte.
Udstillingen skulle blandt andet være med til at formidle budskabet om de svære vilkår som hittekatte lever under i Danmark.
- Vi har en hobbyudstilling, hvor de penge, der kommer ind, de går til den nye hittekat, der kommer ind, for der kommer altid en ny, det er sådan en strøm af svigt, siger Britta Rodam, som startede Hittekat.dk
Hittekat.dk er en privat dyreværnsforening for katte, grundlagt af Brita Rodam i 2000.
Formålet med udstillingen er at samle penge ind til Hittekats arbejde med at hjælpe nødstedte katte til et nyt hjem.
Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

900 århusianere spiste sig mætte med god samvittighed

Jacob Bundsgaard fik æren af at overrække overskuddet på 51.000 kroner til Børnecancerfonden, da Aarhus og Omegns Bagerlaug igen i år bød velkommen til en udsolgt udgave af Kagens Dag. 
Selv ikke en genstridig vind og regn i stride strømme kunne holde de kageglade århusianere hjemme i varmen, da årets udgave af Kagens Dag løb af stablen i Rådhushallen tirsdag eftermiddag. Omkring 900 gæster var mødt frem til kagespisning og kaffedrikning ad libitum – alt sammen i den gode sags tjeneste.

Et livsbekræftende arrangement
Som årets åbningstaler fik borgmester Jacob Bundsgaard æren af at afsløre og overrække overskuddet fra arrangementets billetsalg til Børnecancerfonden og børnekræftafdelingen på Skejby Sygehus. Inden da havde han dog en humoristisk opfordring til de første 300 fremmødte borgere.

- Det er virkelig flot at se så mange fremmødte til et velgørende arrangement som dette, og egentlig er det overraskende, at vi i en tid med stort fokus på kalorieindtag kan samles så mange mennesker om at spise kage her i Rådhushallen. Men skal vi ikke synde igennem, når vi nu endelig er i gang?, spurgte Jacob Bundsgaard retorisk, inden han modtog udelt opbakning fra de sultne tilhørere.

De kunne se borgmesteren overdrage en check på 51.000 kroner til overlæge Niels Clausen fra Skejby Sygehus, som takkede for bidraget på vegne af sygehusets kræftramte børn.

- Endnu, endnu, endnu engang vil vi gerne sige en stor tak til bagerlauget for det her arrangement. Hvert år møder jeg mennesker her til Kagens Dag, som har overvundet sygdommen og er blevet raske. Det er virkelig livsbekræftende, og det samme er det flotte bidrag, sagde en tydelig glad Niels Clausen.

Kager i tusindevis
Da de fremmødte gæster omsider fik fripas til at besøge de syv deltagende bageriers bugnende kagefade, blev der trængsel på de små tallerkner rundt om i Rådhushallen. Alt fra macarons med citruscreme til cup cakes med jordbærskum fandt hurtigt en ejer, og i løbet af dagen blev knap 10.000 kager konsumeret med tydeligt velbehag.

- Vi er virkelig glade for, at bagerne igen har formået at løfte opgaven i fællesskab og har givet så mange mennesker en god oplevelse. Stemningen har som altid været utrolig hyggelig, og mit indtryk er, at det er nogle mætte og fornøjede århusianere, der tager hjem herfra i dag, sagde Henning Andersen, oldermand i Aarhus og Omegns Bagerlaug.

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

 

Bakkeløb i Hørning over Danmarks højeste punkt

Det traditionsrige og strabadserende bakkeløb i Hørning blev blæst i gang her til formiddag.
På 120 yderst kuperede kilometer blev flere motionscykelryttere sendt afsted i Hørning her til formiddag.
- Der er cirka 650 ryttere, der er sendt på 120 eller 85 kilometer over nogle gode østjyske bakker, siger løbsarrangør Flemming Pedersen.
Blandt andet går ruten over Yding Skovhøj, der er sammen med Møllehøj og Ejer Bavnehøj er landets højeste punkter.
- Det er meget kuperet. Der er stort set kun to muligheder, og det er opad eller nedad, siger Flemming Pedersen.
En af dem, der skulle ud på de 120 kilometer, var Anders Vilhelmsen.
Og han måtte faktisk selv skabe et hul i kalenderen, der ellers ikke lige var der.
- Jeg skulle have været til konfirmation i dag, så jeg har lovet at tage en buket blomster med, når jeg nu forhåbentlig vinder, siger han med et smil.
Det er ikke første eller sidste gang, han stiller op til bakkeløbet. Jeg har været med de sidste 3-4 år. Det er et fedt løb, så det skal man bare med til, siger motionsrytteren Anders Vilhelmsen.

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

 

Åbyhøj Amatørteater

Frivillige får teater til at løbe rundt

Aabyhøj Amatør Teater har netop afsluttet en forestilling.
Hos Aabyhøj Amatør Teater er alle velkomne.
Teatret startede helt tilbage i 1942, og det er stadig de frivillige kræfter, der driver teateret.
- Vi er mellem 55 og 60 frivillige, som er på scenen, gør rent, laver kulisser og kaffe. Alle laver alting og hjælper hinanden – det er det, vores teater bygger på, siger Mette Lauritsen, formand for Aabyhøj Amatør Teater.
En af dem, der har forsøgt sig som skuespiller, er 21-årige Alexander.
Han kæmper med blandt andet ADHD og ordblindhed, men det har ikke været en hindring for, at han kunne stille op. Sammen med to andre, har han taget udfordringen op i stykket ’Når mørket falder på’.
- Jeg har altid haft en interesse for teatret, og så tog jeg op og kiggede på det, og så kunne jeg bruges. Jeg spiller en noget vanvittig person, og det er så fedt. Det er de bedste roller. Jeg har altid gerne ville spille skurk, siger Alexander Frederiksen.

 

Arbejdet i vinmarken

 I Guldbæk syd for Ålborg på breddegraden 56º56’ N bliver der dyrket vin, - men det er ikke noget nyt. Det nye er, at det danske klima er ændret så meget, at vinplanterne er rykket fra drivhuset ud på vinmarken og, at vinavl i Guldbæk kan være rentabel.
I foråret 2015 var der i Danmark 1.075 hobby-vinavlere og 64 erhvervsavlere, der var medlem af Foreningen af Danske Vinavlere, og de har det til fælles, at vinmarken skal passes og plejes.

Foto, interviews og redigering: Jan Omøe

Seniordagen i Klostergadecentert

Fredag den 8. april 2016 blev der holdt SeniorDag i KlostergadeCentret.

SeniorDagen afholdes som et møde mellem borgere og foreninger.

Der var 50 foreninger som udstillede deres aktiviteter. Det er tredje gang at arrangementet bliv afviklet. Det var en stor succes mange glade seniorer var mødt op for at få noget at vide om fx krolf, videoproduktion, radioproduktion, fodslavsforeningen, foreningen glæden, frimærkeklubben, ældresagen, værkstederne, seniordans og meget meget andet.
»Vi ved, folk i vores alder er vilde med oplevelser og fællesskabet. De vil noget,« lød det fra leder af frivilligcentret, Carsten Borup.
Målet med arrangementet var udover præsentation af de mange tilbud også, at de ældre skulle mødes, inspirere hinanden og udveksle erfaringer.
»I dag har man som borger kunnet se mulighederne, og man kan snakke med folk på kryds og tværs,« fortalte Carsten Borup.

Foto, interviews og redigering: Palle Hansen.

 

Ole Høiris - "Menneske"

 Forståelse af menneskets udviklingshistorie ændrer sig løbende, men samtidig er den hele tiden set fra forskellige synsmåder: religiøst, imperialistisk og den kolde krigs ideologier. Forskeren Ole Høiris giver nogle eksempler fra fundet af Lucy, der er 3-4 mio. år gammel til Kinas brug for Pekingmanden i Olympiaden 2008.

 

Boliger til folket - Søvangen

 

Realdania, Landsbyggefonden, Grundejernes Investeringsfond, Slots og Kulturstyerlsen har søsat en kampagne, der sætter fokus på, hvordan kvaliteterne i 1940’ernes og 1950’ernes murede boligbebyggelser kan videreføres i fremtiden.  Brabrand Boligforenings afd. 2 Søvangen fra 50’erne vandt en af priserne for datidens fine bevaringsværdige arkitektur. Vi var med til snigpremieren i Søvangen og åbningen af udstillingen på Dokk1. Foto/Redigering  Steen Bang

 

Sort sol over Albæk

Hver morgen lyder der høje fugleskrig over landsbyen Albæk nordøst for Randers.

Byen er blevet overnatningssted for en stor gruppe råger, som hver morgen står op over tagryggene og bevæger sig op på himlen.
Synet, man møder i den lille by, minder om fænomenet 'sort sol', som er kendt fra Sønderjylland - blandt andet ved Tøndermarsken.

Derfor er der nu god grund til at tage en tur til Albæk og opleve det med egne øjne, lyder det fra fritidsfotograf og Albæk-borger, Jean Seeberg. Han er en af de første, som har fanget fænomenet med sit kamera.
Han opdagede helt tilfældigt den store fugleflok en morgen, han kiggede ud af sit vindue:
- Det er alligevel et fantastisk syn at se dem komme hver morgen i tusindvis hen over himlen, siger han til Senior tv Østjylland…
Sort sol ved Albæk kan ifølge Jan Seeberg opleves hver morgen, når solen står op.

Foto og redigering: Palle Hansen.

 

Radioamatører er i æteren fra Jans hønsehus

Jan Thøgersen fra Stjær har indrettet sit hønsehus til en rigtig radiostation
Radioamatører fra Tyskland besøger jævnligt Jan Thøgersen fra Stjær.
Her konkurreres der i såkaldt Contesting, hvor radioamatører konkurrerer om, hvem der kan få fat på flest andre radioamatører overalt i verden. Så skal der overleveres en kort kode, og så er det videre til den næste.
Man får så points efter et system, alt efter om kontakterne er på ens eget kontinent eller andre og hvor mange forskellige lande man kan komme i kontakt med.
Der var både jyske og tyske radioamatører på besøg hos Jan Thøgersen i Stjær i weekenden, for der er optimale forhold til radiokommunikation i det ombyggede hønsehus.
Radioudstyret har Jan Thøgersen selv bygget. I dag er det i så høj kvalitet, at hans hønsehus hvert år tiltrækker folk fra hele verden, som kommer til landet for at konkurrere mod andre radioamatører.
Hans mål - ikke bare for konkurrencerne, men for hele livet - er at komme i kontakt med alle lande og småøer, hvor der er radiosendere. Han mangler stadig syv

Foto og redigering: Palle Hansen.

 

 

Sy Din By

 

 

 

 

 

 

Hundedagpleje i Brabrand

Det er sjældent, at din firbenede ven er lige så træt som dig efter en lang arbejdsdag, men det er der nu en løsning på. I Hundehaven Potefryd i Brabrand kan man nemlig få sin hund i pleje fra kl. 7.30-18.
» Den fungerer fuldstændig som en dagpleje for børn,« fortæller medejer af Hundehaven Potefryd, Lise Søballe.
Dagplejen er den første af sin slags i Aarhus, og både hunde og deres passere nyder dagligdagen.
»Jeg har altid været glad for dyr og specielt hunde. Det har stor værdi for hundene at være sammen med andre hunde,« forklarer Lise Søballe.
I Hundehaven er der plads til 30 hunde, hvis ejere kommer med dem alt lige fra hver dag til én gang hver anden uge.
»Ejerne føler, at det er dejligt at komme hjem til en hund, som også har haft en lang dag, og som bare ligger sig stille og roligt i sofaen og putter, « fortæller Lise Søballe.

 

Bryllupstema på Fortegården

Senior TV har været på besøg på Fortegården i Risskov, hvor man har afholdt en temauge. Temaet er " bryllupper fra gamle dage og frem til nu".
Ergoterapeut Tanja Krogh-Brandt fortæller og viser os rundt.
» Nogle af de aktiviteter vores beboere har planlagt er at vi skal lave opsætning af æresport af gran, dekorationer, bordkort, blomsterpynt, fremvisning af bryllupsfilm osv. Der er blevet indsamlet bryllupsbilleder fra beboerne, som vi samles og snakker om. Der er også indsamlet bryllupstøj, som bliver udstillet på giner, jeg har lånt af tøjbutikker i Risskov. Der vil også være noget dans og musik. Der kommer en kok og hjælper med en 3 retters bryllupsmiddag sammen med beboerne, og så skal beboerne også lave en bryllupskage.« fortæller Tanja.
Fortegården er en selvejet institution, med 50 plejeboliger, og flere af beboerne er mellem 80-100 år.
Foto og redigering: Palle Hansen.

 

 

 

 

 

 

Fra Videnskab til Tænkepauser

- Viden til Hverdagen

Aarhus Universitetsforlag har skabt en stor kæmpe succes med ‘Tænkepauser’, hvor man får forskere til at fortælle om deres område på 60 sider og i et sprog, vi alle kan læse med i. Interview med redaktionschef Søren Mogensen Larsen, der fortæller om baggrunden og arbejdet med at forvandle 200-400 siders forskning til let-læs-Tænkepauser.

 

 

Aarhus Rådhus bygget i Legoklodser

 

 

Musik fra hjertet – Birgit Lynge

”Musikken er som stjerner, der forsvinder ud i æteren, hvor man kan lytte og gå efter dem.” ”Jeg ved i mit hjerte, i min intuition, hvad det er, jeg skal videre med skridt for skridt.”Gennem sit liv har Birgit Lynge ladet intuitionen være styrende i musikken og sangen, i sin uddannelse, sit helbred og rejse til Indien. Udsprunget herfra er kursusvirksom- heden Power-Design samt et forfatterskab og  Cd’er ”Musik på recept.”
På Helgenæs bliver Power singing introduceret i ”Åben Landsby” og i åbne kurser .Birgit Lynge er læreruddannet og videreuddannet som sangterapeut og musikolog, et engelsk udtryk for magister i musikvidenskab.
Tilrettelægger: Jeannette Cold.  Kamera: Erik Steen Christensen – Harald Thisgaard  Lyd: Jytte Brikner. 
Redigering: Erik Steen Christensen. Programansvarlig: Jeannette Cold.  Ans. Producent: Ole Mortensen.

 

En historie i historien - "Hammelbanen"

Det er fortællingen om Aarhus fra den tid, hvor jernbanen gjorde sit indtog i det jydske, om personer og virksomhed og specielt om jernbanens betydning for det vestlige opland til Aarhus.

Vi følger den træge og vanskelige start i 1902 og de mange op- og nedture i banens 54-årige levetid.
Etableringen af banen fik betydning for hele regionens økonomiske liv, men udviklingen skulle også medføre store udfordringer for banen.
I luftlinje er der 23 km mellem Hammel og Hammelbanegården i Aarhus. Når banen var næsten dobbelt så lang, vidner det om, hvor meget den slyngede sig, dels på grund af det kuperede østjyske landskab, dels på grund af ønsket om at nå rundt og betjene så mange landsbyer som muligt.
Banens længde gjorde den sårbar i 1920'erne, hvor der kom gang i landevejstrafikken og rutebiler kunne køre de samme strækninger på væsentlig kortere tid. Men baneselskabet tog konkurrencen op ved selv at drive et omfattende rutebilnet.
I forbindelse med udflytningen af Frichs Maskin- og Lokomotivfabrik fra midtbyen til Åby, anlagde man i 1910 et 700 meter langt Åbyspor. Frichs byggede sit første damplokomotiv i 1914 og i Åbysporets levetid blev over 550 lokomotiver og motorvogne leveret til danske og udenlandske baner.  Åbysporet forblev intakt indtil Frichs lukkede sin togproduktion i 1977, da DSB havde valgt at overføre eneretten på produktion af jernbanemateriel til Scandia i Randers.
Det charmerende traktørsted Constantia nær Stautrup var et populært udflugtsmål gennem hele banens levetid og ”Bispegården” i Stautrup blev i mange år feriekoloni for Århusbørn som her kunne få frisk luft og nærende kost og ikke mindst en oplevelsestur med Hammelbanen.
Hammelbanen afspejler Aarhus´ udvikling i en periode hvor Aarhus voksede, og blev til den by vi kender i dag.
Efter 2. verdenskrig betød nye behov at Hammelbanen gik sin undergang i møde og i 1956 var det hele slut. En æra og et stykke historie fandt sin ende.

Indtaling: Carsten Ljungkvist. Kamera og lyd: Palle Hansen. Harald Thisgaard, Erik Steen Christensen. Redigering: Erik Steen Christensen. Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist Erik Steen Christensen

 

Muhabet – et multikulturelt værested

Muhabet betyder ”kærligt samvær”, men er først og fremmest et tilbud om et socialt samvær. Rammerne for Muhabet er gæstebuddet, der indebærer, at gæster bydes velkommen og må respektere, at det er værten, der sætter nogle rammer. I Muhabet kommer der ca. 20 etniske grupper herunder også danskere. De to ansatte Mette Jensby Mortensen og Möhsen Amini driver værkstedet ved hjælp af ca. 20 frivillige. Et meget vigtigt omdrejningspunkt er køkkenet, hvor to frivillige sørger for varm mad til gæsterne. ”Muhabet er et stede, hvor jeg lærer om det danske samfund og her kan man tale dansk uden at blive grinet af. Muhabet har til huse på skolebakken 11, kld. tv. 8000 Aarhus C.


Ide og tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Kamera: Jens Forchhammer, Harald Thisgaard, Ole Mortensen. Lyd: Jytte Brikner. Redigering: Jens Forchhammer. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Palle på rundtur 19

Vi besøger en Kolonihave i Viby som er blevet en oase for demente. Huset er ejet af Alzheimer foreningen Østjylland, der købte huset i marts sidste år. Daglig leder Conny Flensborg fortæller, at formålet med købet var at give hjemmeboende demente og deres pårørende i Århus Kommune mulighed for at komme ud.  »Vi har haft mange flere besøg, end vi havde regnet med. Fra maj til september havde vi ca. 500 besøg«, fortæller Conny Flensborg.
Næste besøg er Vor Frue Kirke, hvor kirkeværge Stig Mathiassen viser rundt. Som den eneste af midtbyens kirker i Aarhus inviterer Vor Frue Kirke igen i år byens turister til en særlig turistgudstjeneste. Det er en gudstjeneste kombineret med rundvisning og spisning, så deltagende kan få indsigt i Vor Frue Kirkes mere end 1.000 år lange historie.

Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen

 

Psykisk syge over 60 år, hvad så?

Psykisk sårbar er en betegnelse for de borgere, der af forskellige grunde selv har været i kontakt med Psykiatrien. Men hvad stiller man op med sig selv, når man når den tredje alder. Fire repræsentanter fra to grupper for psykisk sårbare borgere over 60 år fortæller om deres aktuelle behov.” Jeg blev 65 år, så kunne jeg ikke længere gå til aktivering,” ” Jeg var 67 år og havde siddet hjemme og visnet i 2 år.”
De to gruppers tovholdere uddyber, hvilke tilbud de udvikler sammen med deltagerne. Helle Horn, Centerleder for Dagområdet Socialforvaltningen Aarhus Kommune redegør for den administrative del af problematikken ved at være psykisk sårbar over 60 år – hvad så?
Ide, interview: Jeannette Cold.   Kamera: Jens Forchhammer, Harald Thisgaard, Lyd: Jytte Brikner. Redigering: Jens Forchhammer.Programansvarlig: Jeannette Cold   Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

Åbenbaringen

Søren Hauge er magister i idéhistorie og filosofi fra Aarhus Universitet i 1992. Som barn havde Søren Hauge en oplevelse af, at der var en større mening med det hele. Som 17 årig fik Søren Hauge kendskab til Teosofi, der for ham den gang var som ”at komme hjem.” Siden da blev Søren Hauge aktiv i mange år i  Teosofisk forening i Aarhus samtidig med, at han blev spirituel underviser, vejleder og forfatter af mange bøger sidst trilogien, Englen I Dig -  SIDHE Elverkraften og Vild Spiritualitet. Søren Hauge brænder for Soul Flow, en healingterapeutisk metode, som han sammen med sin kollega Kenneth Sørensen har udviklet videre til ”Uddannelse til Soul Flow Guide.”
Søren Hauge viser en lille øvelse fra Soul Flow, vi alle kan øve os i, om at blive set og hørt og være i nuet.
Tilrettelægger: Jeannette Cold.  Kamera; Erik Steen Christensen – Harald Thisgaard 
Lyd: Jytte Brikner. Redigering: Erik Steen Christensen.
Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Moesgård - fortid og fremtid

Vi følger det nye museums tilblivelse fra de første idéers undfangelse til det meget smukke prisbelønnede byggeri der mange år senere har rejst sig ude i Skåde Bakker. Moesgårds direktør Jan Skamby Madsen fortæller historien og vi følger og fortæller om indretningen af det nye museum og hvilke oplevelsesmæssige tiltag der er i vente for de besøgende efter åbningen d. 11. oktober 2014.
Der fortælles om bronzealderens kosmologi ledsaget af illustrationer, og ikke mindst om Grauballemanden – verdens bedst bevarede moselig – og det særlige rum hvori han i lang tid fremover lader sig beskue. Den nyeste udstilling fortæller om Kinas første kejser Qin Shi Huangdi og hans 8.000 mand store hær af terrakotta-krigere.

Kamera: Jørn Møller, Knud Pedersen,  Jan Omøe, Jens Peder Forchhammer, Palle Hansen, Steen Bang, Lyd:Jytte Brikner, Redigering:Jens Peder, Forchhammer, Tilrettelæggelse:Carsten Ljungkvist, Ansvarlig producent Ole Mortensen

 

Palle på rundtur 18

Vi besøger denne gang Østjysk Frimærkeklub i Viby.
Hvor Jes Hansen fortæller om sin interesse for møller på frimærker.
50 til 60 møder op til klubaftnerne. Nogle af medlemmerne fortæller om deres særlige interesser med frimærker.
KZ & Veteranfly Klubben havde en stand i Ridehuset i Aarhus, hvor Hardy Vad fortæller om forskellige former for flyvning og om hvordan man bygger sit eget fly.
Det fører os til Rådhuspladsen i Aarhus, hvor der var nogle flyvedage. Her fortæller Chefsergent Lars Søe Jensen hvordan mand samler et F 16 fly.
Den 82 årige Orla Preusse fortæller og viser os, hvordan han bygger et gammelt veteran lokomotiv.
Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen

 

 

Skulpturer ved bugten

"Sculpture By the Sea" er Århus’ succesrige forsøg at skabe en stor kulturel begivenhed, der også trækker internationale kunstnere til. Enten med solo præstationer eller i samarbejde med danske kunstnere. Det betyder at der kommer en større mangfoldighed af udtryk til glæde for de mange, der besøger begivenheden.

Interview:Sune Pilgaard, Speak:Erik Meistrup, Kamera: Palle Hansen / Jan Omøe / Ole Mortensen, Redigering: Ole Mortensen / Erik Meistrup, Ansv. prod. Ole Mortensen

 

 

 

Hjemløshedens Landskaber

På Struer bys kunst- og kulturcenter Gimsinghoved afholdes en gruppeudstilling med titlen Hjemløshed.
Der er 4 kunstnere med på udstillingen.
René Holm fra Esbjerg, tidligere street art nu med maleri og installation.
Jens Galschiøt fra Odense med skulpturer af individuelle danske hjemløse i parken og af bådflygningen fra
Middelhavet i den ene sal.
Magnus Cederlund, svensk, men bosat i København. Han viser meget nærgående fotos af de mest udsatte
hjemløse i Københavns gader.
Hedis Jensen er maler fra Aarhus med sine "Hjemløshedens Landskaber". Senior TV har efterfølgende besøgt
hende i hjemmet i Risskov for at høre mere om hendes valg tema, som i 2013 indbragte hende
publikumsprisen på Kunstnernes Påskeudstilling i Kunsthal Aarhus.

Tilrettelæggelse/ interview: Erik Meistrup. Kamera: Harald Thisgaard.  Redigering: Harald Thisgaard. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

Læge: pensionist & passionist

Efter 35 erhvervsaktive år som sygehuslæge, har Alice Steinov ladet sig pensionere fra sin sidste stilling på
Hospice Djursland i 2013. Gennem tiden har Alice Steinov været frontløber for alternativ behandlingsformer
feks: Familieterapeut, Hypnoterapeut, Akupunktur og Kinesiologi. Som underviser er det Energimedicin, -
kroppens selvhelbredende kræfter - der er Alice Steinov's passion.

 

 

Ide, interview og tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Kamera: Erik Steen Christensen og Knud Pedersen. Lyd: Jytte Brikner.Redigering: Erik Steen Christensen. Programansvarlig: Jeannette Cold.Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

Omkring My Fair Lady

My Fair Lady er et teaterstykke Pygmalion fra 1912 af Georg  Bernard Shaw. Stykket fandt sin form i 1956 og er siden blevet en klassiker. Shaw har lagt en frigørelse og socialkritik ind i stykket, som man måske overser i dens musicale opsætning. Aarhus Teater har nyopsat stykket og ført handlingen frem til netop 1950erne og indlagt mange dansescener. Man har også fundet Annette Heick til hovedrollen.

Tilrettelæggelse & speak: Erik Meistrup. Kamera: Knud Pedersen, Jytte Brikner, Ole Mortensen.  Redigering: Ole Mortensen. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

Palle på rundtur

Reportage fra den seneste tids begivenheder. KlostergadeCentret fejrede 50 års jubilæum med fest og taler. Et gammelt damplokomotiv finder sin blivende plads i Den gamle By. Vi har været til åbningen af kunstneren Jens Galschiøts udstilling Abrahams Børn på kunstcentret Silkeborg Bad. Så er foråret kommet til Aarhus Rådhus’ park og til sidst nogle glimt fra solformørkelsen.

 

 

 

 

Mindet om Jens Otto Krag  

Den 15. september 2014 var det 100 år siden, at den navnkundige socialdemokratiske statsminister og Randersdreng Jens Otto Krag kom til verden i en lejlighed midt i Randers. Barndomshjemmet var beskedent småborgerligt. Men forældrene gav deres intelligente søn en god uddannelse. På dagen lagde Socialdemokraterne blomster ved Jens Otto Krag-busten på Jens Otto Krags Plads udfor barndomshjemmet.
Senere afleverer Socialdemokraterne et maleri til Randers Kommune i administrationsbygningen på Laksetorvet. Det er statsminister Helle Thorning-Schmidt (S), der afslører maleriet, der er lavet af Rasmus Sand Høyer.
»Han betyder meget for mig og jeg er stolt af at stå på skuldrene af det arbejde, han gjorde for Danmark« sagde statsminister Helle Thorning-Schmidt til  Senior tv Østjylland. Jens Otto Krag var statsminister i perioden 1962-68 og igen i 1971-72. Han gik af efter Danmarks indtræden i EF og døde få år senere, kun 63 år gammel.

 

 

 

Abrahams Børn - et dialogprojekt

Senior Tv har været til åbningen af kunstneren Jens Galschiøts udstilling Abrahams Børn - et Dialogprojekt på Kunstcenter Silkeborg Bad, hvor skulpturen "Fundamentalismen" udfylder det store udstillingsrum midt i
kunstcentret. Det imponerende værk er 3½ m høj og 9 m i omkreds og vejer adskillige tons og er skabt og finansieret af kunstnerens selv og en række frivillige. Vi interviewer kunstneren og hans tekniske chef og spørger til projektets historie og hensigt. Vi laver et tilsvarende interview med kunstcenterets leder Iben From, hvorfor hun har valgt at lægge hus til værket. Der deles hug ud til det officielle "Kunstdanmark", der vender
ryggen til Galschiøt og hans aktivistiske kunst.

 

 

Palle på rundtur 16

1. Vi besøger Hørning Borgeforening & Hørning og Omegns Jagtforening.
Ved et festligt arrangement skulle der findes en ny fuglekonge. Fuglekongen 2013 Harald Thisgaard fortæller. Derefter gik man i samlet flok til skydebanen, hvor fuglekongen 2014 Steffen Jacobsen blev kåret.
2. Lise Legarth, koordinator i Klostergade Centret i Århus fortæller om Kloster Caféens værdigrundlag SAMVÆR NÆRVÆR LIGEVÆR. Vi besøger også køkkenet, hvor de frivillige fortæller om det at være frivillig.
3. Birgitte Bjerregård fortæller om Spor 3 - Byens Hus i Ry. Huset var "Hele Danmarks sommerhus" under OL i London 2012. Her stod det i tre uger på St. Katherine Docks ved Tower Bridge, hvor TV2 sendte fra.  Visionen er at skabe en central og attraktiv platform til Rys levende kultur og erhvervsliv til glæde for byens borgere og gæster. Til sidst får vi besøg af Den Syngende Slagter Jens Peter Jørgensen fra Ry.
4. Allan Søndergaard ” Giv 24 timer til syge børn” har modtaget en donation på 25.000 kr. til sit arbejde for syge børn på Aarhus Sygehus kirurgisk børneafsnit fra SERAPIONS-ORDENEN.
Ide, interviews, kamera og redigering: Palle HansenAnsv. producent: Ole Mortensen 

 

 

 

Totalkunstneren Hans Krull

Den Aarhusianske kunstner Hans Krull udfolder sin kunst i et stort indendørs og udendørs atelier i Lystrup ved Aarhus. Hans Krull har tegnet så længe han husker ”Jeg gik i lære hos min gamle farfar, der var skolelærer og maler. Jeg tegnede og han malede og gav mig gode råd. ” Tegningerne udviklede sig til arbejdet med at skære i fedtsten, linoleum og træ og sidst kom maleriet ind. Hans Krull har gennem mange år været tiltrukket af Bali, ” det er en slags forelskelse i landet og menneskene”. Hans Krull samarbejder med nogle dygtige balinesere, der skærer nogle af hans store skulpturer groft til, hvorefter de bliver færdiggjort i Danmark eks. ”Englen med kun en vinge”, der kan ses på Moesgaard Museum.  

 

Ide, tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Interview: Erik Meistrup. Kamera: Jens Forchhammer, Knud Pedersen. Lyd: Jytte Brikner.  Redigering: Jens Forchhammer. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

 

Krullerier

”Mit udgangspunkt er tegning. Jeg har tegnet siden jeg var dreng og det gør jeg stadig.”
Hans Krull var Årets Festugekunstner i 2014 i Ellevang Kirke i Risskov. Hans udstillingen bestod af meget store kraftfulde malerier inspireret af myter, religiøse emner, mystik, vand og natur.Hans Krull fortæller og viser fotos om sit arbejde ved en Højskoleformiddag i Ellevang Sognegård.  Vi hører og ser bl.a. arbejdet med de tre skulpturer, der bærer glastaget ved indgangen til Casino i Aarhus. Hans Krull ejer cafe og bar ”Under Masken” der ligger i kælderen ved siden af Casino. Nogle søndage maler Hans Krull portrætter der. Denne dag er det af bartender Kim Andersen og entertainer Viggo Sommer fra de ”Nattergale.”

Ide, tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Interview: Erik Meistrup, Kamera: Jens Forchhammer, Knud Pedersen, Ole Brikner, Lyd: Jytte Brikner.  Redigering: Jens Forchhammer:
Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

Herrekoret Arion, herfra

Herrekoret Arion blev grundlagt i 1893, som Håndværkerforeningens kor i Aarhus, hvor det stadig har hjemsted. Koret består i dag af 47 aktive sangere, hvoraf 13 også er musikere.
Arion har i gennem sin lange historie altid fulgt med tiden og haft et repertoire, der afspejlede tidsånden. Arion giver koncerter i ind- og udland.
I denne udsendelse beskriver vi Arion, som det er i dag med udgangspunkt i forestillingen Musik Salon 2014, som blev opført på Aabyhøj Amatørteater i juni 2014. Vi taler med formanden, dirigenten, musikere, sangere samt historieskriveren som giver et lille tilbageblik på 121 år i sangens tjeneste bundet sammen med dejlig sang og musik.

Medvirkende: Arion-koret
Interviews med: Keld Henriksen, formand, sanger og musiker, Ole Bade, historieskriver, sanger, Brian Stenger Poulsen, dirigent, Robert Andersen, musiker og sanger, Svend Gylling Jensen, musiker og sanger.

Senior TV: Kamera: Erik Steen Christensen, Steen Bang, Harald Thisgaard, Hans Peter Jensen og Knud Pedersen. Lyd: Erik Steen Christensen. Redigering. Erik Steen Christensen. Tilrettelæggelse og interviews: Helge Svendsen. Ansvh. producent: Ole Mortensen.

 

 

Et portræt af Carsten Hjorth

Vi møder Carsten Hjorth i hans butik i Skødstrup: ”Hjorth today – Handel & Hygge”.
Her fortæller han Helge Svendsen om, hvordan han siden sin ungdom har brændt for både selv at optræde og lave revytekster. Familien mente ikke, at skuespillererhvervet var nogen sikker levevej, så for at have noget at ”falde tilbage på” fik faderen – gennem forbindelser – placeret ”lille Carsten” i Handelsbanken (senere (Den) Danske Bank).
Sideløbende med arbejdet i banken udviklede Carsten sine talenter som showmand, entertainer, ”tovholder” på markedsdage mm.  Det startede med Studenterrevyen videre gennem egne show med deltagelse af flere kendte aktører, hvoraf kan nævnes: Inger Lise Gaarde, Grethe Mogensen, Ole Sølvtoft, Richard Ragnvald m.fl.
Carsten udviklede desuden sit eget koncept ”Hjorth – Tonight”, der først blev vist på den nyoprettede Lokale TV – station i Aarhus og siden på TV2 ( fra nov. 2010 – 2012).
I den store ”prikkerunde” 1992 blev Carsten fyret fra banken sammen med ca. 3000 andre, og umiddelbart derefter har han været fuld tid beskæftiget med underholdning af enhver art.
Til slut ser vi et eksempel på, hvordan han sammen med sin musikalske partner René Franz står for en eftermiddag med spisning, dans og underholdning på Klostergadecentret.

Idé og tilrettelæggelse: Poul Erik Justenborg, Interview: Helge Svendsen, Jens Forchhammer, Kamera: Erik Steen Christensen, Jens Forchhammer, Knud Pedersen, Poul Erik Justenborg, Lyd: Jytte Brikner, Programansvarlig: Poul Erik Justenborg. Stills: Poul Erik Justenborg, Medvirkende: Carsten Hjorth, René Franz, Tak til Klostergadecentret og et oplagt publikum, Ansv. Producent. Ole Mortensen

 

 

 

 

Senior Teater

Teatret Gruppe 38 i Mejlgade var oprindelig et børneteater, men har løbende udvidet sin måde at formidle på. Det seneste er indførelsen af særlige seniorteater aftener med hygge før og efter i cafeen. Senior Tv har været på besøg. Vi har interviewet nogle af gæsterne samt lederen Bodil Alling og været med, da der var gæstespil fra teater Møllen i Haderslev med stykket Guldgraveren, der oprindelig er en novelle af Johs. V. Jensen og findes i samlingen af Himmerlandsfortællinger. ”Møllen” har skabt en nyfortolket forestilling med musik og sang, som vi lægger ud med et uddrag af.

 

 

 

Alderdommens muligheder - 1.del

Angsten for at blive gammel er i dag stærkere end nogensinde. Under logoet ”FUAM gør noget ved din alder.” har man oprettet ”Foreningen til Udvikling af Alderdommens Muligheder - en forening for de uprøvede ideer og projekter”, som psykolog Knud Ramian startede i 1979 for 35 år siden. Foreningen er en platform, hvor medlemmerne kan udvikle de projekter, de brænder for. Et eksempel herpå er ”Det internationale hjørne” i Ebeltoft. Det er en forening/eller klub for frivillige og lokalt boende ny-danskere i Ebeltoft kommune. To frivillige og en familie fra Afghanistan fortæller om klubbens aktiviteter.

Ide, interview: Jeannette Cold. Kamera: Jens Forchhammer, Knud Pedersen, Erik Steen Christensen. Lyd: Jytte Brikner.  Redigering: Jens Forchhammer.Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

 

Alderdommens muligheder - 2.del

FUAMs logo ”- gør noget ved din alder” bliver tydeliggjort i interview med tre bestyrelses -medlemmer, der hver for sig har kastet sig ud i uprøvede ideer og projekter med: - en indsamling af beretninger fra forældre til voksne børn både de gode og svære fortællinger - om ældrebyrden der kan vendes til ældrestyrken bla. i et boområde, hvor man nu hjælper hinanden - et ønske om en studierejse til ”De Hogewey” - en by i Holland for demensramte, der kan give inspiration til nye projekter i Danmark  og  - at bryde tabuet om døden og tale med familien om ens egen begravelse.

Ide, interview: Jeannette Cold. Kamera: Jens Forchhammer, Knud Pedersen, Erik Steen Christensen. Lyd: Jytte Brikner.  Redigering: Jens Forchhammer.Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

En landsby på højkant

Vi besøger Langenæshus, som består af to boligblokke.
Husets rigtige navn er "Den selvejende boliginstitution Langenæshus", og er et kollektivhus med en lang række fælles faciliteter.
Højhusene er opført af Foreningen til Fremskaffelse af Boliger for Ældre og Enlige i 1960 og 1963, og er begge på 14 etager.
Beboerne har bl.a. egen deltidskøbmand, festlokaler, vaskeri, dagligstue, bibliotek, TV-rum, motionsrum, værksted, udestue, terrasser, petanque bane m.m. I stueplan findes en række gæsteværelser, som beboere kan leje til overnattende gæster.
Huset lægger desuden lokaler til en lægepraksis for de beboere (og andre), der vælger denne via den offentlige sygesikring.
I forbindelse med højhusene findes lokaler til husets restaurant, der forpagtes ud, og som er et af de sociale knudepunkter i blokkene. Som en ekstra service tilbyder forpagterparret at bringe varm mad ud til de beboere der måtte ønske det. I begyndelsen af husets historie fik beboere udleverede spisebilletter til restauranten som en del af huslejen, men denne ordning blev afskaffet i 1980'erne, og et flertal af husets beboere laver nu selv mad.
Et andet sociale knudepunkter er Langenæshusklubben, der arrangerer foredrag og andre aktiviteter for medlemmer. Herudover er beboere bl.a. engageret i aktiviteter som bridge, gymnastik, petanque, stavgang, etc. I samarbejde med Langenæskirken afholdes hver måned en gudstjeneste i dagligstuen.

Kamera: Erik Steen Christensen og Harald Thisgaard, Redigering: Erik Steen Christensen, Tilrettelæggelse: Aase Nielsen, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

Palle på rundtur 15

1. Veterantog Ry – Silkeborg. 115 år og stadig fuld damp fremad. Oplev skøn natur fra et ægte damplokomotiv, når veterantoget atter triller igennem Søhøjlandet. , De gamle stålvogne er fra perioden 1932 – 1960 med vinduer, der kan trækkes halvt ned, så man kan stikke hovedet ud og fornemme duften af varm olie og kul.
2.Åben have i Galten. Vi besøger formanden for Århus egnens Fuchsiaklub Erik Nielsen, som fortæller om sin have.
3. Visens Skib var atter på sommerturné i de danske havne. Vi besøgte skibet i Norsminde og overværede en aftenkoncert.

Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen

 

 

Digital borger

Overgangen til den digitale borger tog sin begyndelse i 1968 med indførelse af personnumre. Den første november 2014 tager staten Danmark endnu et skridt ind i den digitaliserede verden som omfatter alle unge som gamle.
Teknologisk Institut gennemførte i 2013 en undersøgelse ” Det digitale Danmark set med 65+ øjne” om ældres brug af IT og fordele og ulemper ved at blive den digitale borger.
Hvordan reagerer seniorborgerne til fremtidig digital korrespondance med myndighederne, herunder den digitale postkasse og hvordan kan de ruste sig til omvæltningen?
Hvad gør de ansvarlige for indførelsen, Aarhus Kommunes Borger Service, konkret for at støtte seniorer i denne omvæltning og hvad siger den psykologiske forskning om borgerens bekymring til digital kommunikation, når mange vil opleve at den personlige kontakt vil blive taget fra dem?

Tilrettelægger: Jeannette Cold. Kamera; Erik Steen Christensen -  Hans Peter Jensen -  Palle Hansen. Lyd: Jytte Brikner - Erik Steen Christensen. Redigering: Erik Steen Christensen. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Palle på rundtur 14

1.
Lokalcenter Fuglebakken har gjort forsøg med klovne i behandlingen af ældre demente..
»Det er gået over al forventning. Klovnene skaber glæde og sætter fut i fejemøget«, siger blå klovn Majken Ambrosen. De har nu fået flere penge, så klovneriet kan fortsætte ind i 2015. 10.000 kr. er kommet fra en ældre dame i Aarhus efter at hun så den første udsendelse på TV Århus.
2.
Endelig i Århus! Sandskulpturer i verdensklasse. . Aarhus Sandskulptur Festival har slået portene op til en oplevelse ud over det sædvanlige. I det naturskønne område ved Marselisborg Lystbådehavn og Tangkrogen vil der helt frem til den19 september åbenbare sig et sandt mekka af kreative, kulturelle skatte kreeret af nogle af Europas ypperste og prestigefyldte sandskulptører.
3.
Stort loppemarked i Stjær. Lørdag d. 3. maj blev grusvejen Bækken til et strøg med loppeboder - hele vejen fra Jeksenvej og op mod Brugsen. Samtidig blev der holdt åbent hus på Bakkegården, hvor der bl.a. bliver en fortælling om motorcykler.
4.
Bunker by Night på Silkeborg Bad har udviklet sig til et imponerende show med historiske originale effekter, køretøjer og alverdens grej, så hvis du vil se den største samling af krigshistoriske effekter i aktivt brug, så er det her.

Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen
Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

 

 

 

 

Folkesundhed uden grænser

Denne udsendelse er en fortsættelse af ”Fra Tropemedicin til arbejdsmiljø”
Martin Silberschmidt får i 1990 tilbudt et job i Etiopien af WHO som læge for den internationale FN delegation. Som lungespecialist tilser han her en syg Nelson Mandela, der var på rundrejse til lande, der havde støttet ham efter frigivelsen.
Som selvstændig projektrådgiver fra 1992 har Martin Silberschmidt bla. sundhedsprojekter i Niger, Burkina Faso, Rumænien og som Røde Kors læge inspicerer han fængsler i Bosnien.  I Rusland deltager han i destruktionen af en fabrik med kemiske masseødelæggelsesvåben.
Den røde tråd i Martin Silberschmidts arbejde har været folkesundhed.
I 2001 var han med til at grundlægge og leder af Foreningen for Miljø og Folkesundhed.
I de sidste 10 år har Martin Silberschmidt arbejdet videre med folkesundhed, dels som medforfatter til ”Folkesundhed – perspektiver på dansk samfundsmedicin” fra 2011 og dels ved at engagere sig i bæredygtigt miljø i Skanderborg Kommune og i Ry ”Omstilling Ry” hvor han nu bor.

Idé og interview: Jeannette Cold, Kamera: Jørn Møller – Knud Petersen, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jørn Møller, Programansvarlig: Jeannette Cold, Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

Fra tropemedicin til arbejdsmiljø

Projektrådgiver dr. med. Martin Silberschmidt er uddannet i Schweiz i 1963 og kom til Danmark i 1970.
Denne udsendelse Fra tropemedicin til arbejdsmiljø  fortsætter med udsendelsen Folkesundhed uden grænser, der samler nogle tråde og brændpunkter fra hans globale liv som læge i Afrika, Danmark, Centraleuropa og Rusland.
Martins Silberschmidts lægegerning går i denne udsendelse fra tropemedicin med arbejde i Congo over forskning i eksperimentel kirurgi i Los Angeles til arbejdsmiljø i Danmark.
Under sit arbejde i Congo rejser Martin Silberschmidt til Gabon, hvor han besøger nobelpristageren i fred Albert Schweitzer i byen Lambarene, hvor han havde oprettet et hospital.
Martins møde med Danmark og danske læger blev en øjenåbner både fagligt, kulturelt og privat. En forskerstilling i Aarhus, efterfulgt af uddannelse til speciallæge i lungemedicin førte Martin Silberschmidt til områder som arbejdsmedicin og arbejdsmiljø. ”Mit arbejde blev mere og mere menneskecentreret.”

Idé og interview: Jeannette Cold, Kamera: Jørn Møller – Knud Petersen, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jørn Møller, Programansvarlig: Jeannette Cold, Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

Et liv med musik

Gunna Knudsen er musikpædagog med diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium samt udvidet eksamen fra Budapest.
Hun er også uddannet sanger, men har valgt rollen som underviser, hvor navnlig gennemgang af operaer står hendes hjerte nær. Gunna har ganske givet en stor del af æren for, at så mange århusianere i de sidste mange år har taget opera til sig.

Hør hende fortælle om sit liv med musik! Hendes begejstring smitter, og vi føler os draget ind i hendes univers.
Lær, hvordan forskellige komponister vækker vidt forskellige følelser i os og hvordan Mozart kan fungere som alternativ slankekur. Man keder sig ikke i Gunna Knudsens selskab!

Ide, tilrettelæggelse og interview: Lene Ravnbøl, Kamera & Lys: Steen Bang, Ole Mortensen,                        Jens Forchhammer, Lyd: Karl Gunnar T. Jørgensen, Ass.:Karen Søndergaard, Redigering: Jens Forchhammer, Progr. Ansvarlig: Lene Ravnbøl, Ansv. Producent: Villy Juhl

 

 

 

 

 

Palle på rundtur 13

Vi besøger BioHuset i Galten. Her fortæller den frivillige filmoperatør Leo Belli om det at vise film på det store
lærred fra den gang det var store filmspoler til dagens digitaliserede fremvisning. Leo Belli er 82 år og ud af
det kendte cirkusdynasti Belli. Tidligere var han bl.a. direktør for Tivoli Friheden.
Lokalcenter Fuglebakken har gjort forsøg med klovne i behandlingen af ældre demente..
»Det er gået over al forventning. Klovnene skaber glæde og sætter fut i fejemøget.« fortæller teamleder Ann
Toustrup.
Koordinator Lisbeth Nørlem Frivillighuset Skt. Pauls Gade i Århus fortæller om årets udstilling på Rådhuset.
Teamaet er "Mit bedste sted".

Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen

Ansv. producent: Ole mortensen

 

 

 

 

Fra hygiejne til velvære

Programmet fortæller om Badeanstalten Spanien, der for nylig fejrede 80 års fødselsdag. Efter en periode med ombygning fremstår Badeanstalten i dag som en fremtidssikret institution. Vi fortæller om den almindelige situation i Aarhus dengang Badeanstalten blev opført, og det stærke behov for at mennesker skulle have et ordentligt sted at vaske sig.
Vi fortæller om Badeanstaltens op- og nedture – fra verdensrekorder, der blev sat netop hér, den spændende rolle den fik under besættelsen, og som tiden gik, nedslidning og moderniseringer – til som den fremstår i dag som en funktionel arkitektonisk perle.

Kamera: Erik Steen Christensen. Jan Omøe og Ole Mortensen, Lyd: Erik Steen Christensen og Ole Mortensen. Redigering: Jens Forchhammer. Tilrettelæggelse og indtaling: Carsten Ljungkvist.
Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

 

Bedste til et udsat barn

 

At være bedsteforældre til et sårbart barn, hvor der er psykisk sygdom i familien, veksler mellem bekymring og håb. ”Hvordan kan jeg bedst støtte mit barnebarn, hvad kan jeg fortælle mine børnebørn, hvor kan jeg selv få viden og støtte?”
SINDs Pårørenderådgivning Aarhus har i de senere år fået flere og flere henvendelser fra bedsteforældre, der har brug for rådgivning. Det førte til projekt BOBB – Bedsteforældre og Børnebørn, et firårigt projekt som startede i aug. 2012 med støtte fra Social- og Integrationsministeriet.
BOBB har et tilbud om kurser til bedsteforældre, der giver dem tryghed og redskaber til at støtte deres barnebarn og kurser rettet mod reservebedste -forældre, som har overskud til at være en ekstra voksen, barnet kan være regelmæssigt sammen med.
To terapeuter fra SINDs Pårørenderådgivning redegør for projektets forløb. Et bedsteforældrepar, en reservebedste og en mor til det barn, der har fået en reservebedste, fortæller om deres forløb i praksis.
Uden for BOBB projektet fortæller en bedstemor, om de særlige problemer, det giver, når barnebarnet bor så langt væk, at de af den grund ikke ses ret ofte.” Det er tungt at være pårørende til en psykisk sårbar. Det er en hel anden livsform man får.”

Ide og interview: Jeannette Cold. Kamera: Jens Forchhammer, Knud Pedersen, Harald Thisgaard. Lyd: Jytte Brikner.Redigering: Jens Forchhammer. Tilrettelæggelse og indtaling: Jeannette Cold.
Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Palle på rundtur 12

Denne gang har Palle besøgt et loppemarked på Sankt Annagades Skole, hvor der var mange spændende ting. Han lagde også vejen forbi Stenomuseet, hvor vi skal se noget gammelt hospitalsudstyr og høre historien om det.
Efter det får vi en indføring i hvordan vi som borgere, kan få digital post fra det offentlige.

Ide, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen
Ansv. producent: Ole Mortensen  

 

 

 

Juleudsendelse 2013

Vi er taget til Den Gule Gård i Grøttrup, hvor der er julemarked og vi venter på at julemanden, kommer fra Grønland.

Derefter kører vi til Galten, hvor der et lille julemarked i Høver Beboerforening.
Rikke Madsen Lauridsen fortæller om julesnaps.

Vi besøger Sophiendal slot ved Skanderborg Julekaffebord stort julemarked Stenfan Rinsted fortæller om slottet og giver en rundtur.

Vi ser på bogen Peters Jul på Skanderborg Museum.
Tidl. museumsleder Helle Ravnholt fortæller om bogen.

Og til sidst besøger vi de store julemarkeder i Den Gamle By i Århus
Juleinspektør Jens Ingvordsen fortæller om juletræet.

Ide interviews kamera og redigering:
Palle Hansen
Ansv. producent: Ole Mortensen  

 

 

Spisevenner

”Det er samværet og gå at lave noget mad sammen, der er vigtigt. Det er kun lige her, hvor jeg spiser sammen med andre, at jeg blomster lidt op” fortæller en mand, der deltager i en mandespisegruppe. Undersøgelser viser, at mange ældre er ensomme og ikke spiser nok og kan blive syge af det. Gennem spisefællesskaber kan ensomheden mindskes og livskvaliteten styrkes.
I Aarhus Kommune har Sundhed og Omsorg sammen med Ældre Sagen startet projekt ”Spisevenner” med henblik på at forebygge ensomhed og sygdom. Ambassadør for projekt spisevenner i Aarhus er Anne Hjernøe, som kommer med sine bud på en god madsituation.
Senior TV har besøgt tre forskellige tilbud: en spisegruppe på Lokalcenter Bjerggården, en mandespisegruppe på Lokalcenter Koltgården og en suppeaften på Lokalcenter Skæring.
Omdrejningspunkterne for projekternes gennemførelse er det store frivillige arbejde.

Ide og tilrettelægger: Jeannette Cold, Kamera: Jørn Møller, Ole Brikner, Ole Mortensen, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jørn Møller, Programansvarlig: Jeannette Cold, Ans. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

Portrætkunstneren Ulla Bille

Ulla Billes mor var en dygtig tegner, hvorfor Ulla som barn aldrig kom i gang med at tegne. Ulla Bille blev senere ergoterapeut og væver. Men efter en skilsmisse og tre små børn startede hun på Kunstakademiet i Aarhus. Her blev hun grebet af maleriet og har siden da været en meget benyttet portrætmaler - og har aldrig vævet siden.
At få lov til at overvære et anslag til en maleproces med kul og farver på et brugt omvendt maleri er i sig selv en oplevelse og ikke mindst den intensitet og det kropssprog Ulla lægger for dagen undervejs.
Ulla Bille har haft rigtig mange udstillinger, men især udstillingen ”Ansigt til Ansigt” på Kvindemuseet i 2006, da hun blev 60 år, var speciel for hende. I Aarhus festuge 2013 var Ulla Bille inviteret til en udstilling i Ellevang Sognegård med nogle af hendes portrætter, landskabsmalerier fra Færøerne og fra hendes vandringer på Caminoen i Spanien.
På den efterfølgende højskoledag fortæller Ulla Bille om nogle af sine malerier fra Caminoen og delagtiggør os i eksempler på, hvad en rygsæk kan gemme.  Dagen efter startede hendes 4. Camino vandring.

Idé og interview: Jeannette Cold, Kamera: Jens Forchhammer, Ole Mortensen, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jens Forchhammer, Programansvarlig: Jeannette Cold, Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

The Old Barbershop Singers

The Old Babershop Singers er en rytmisk vokalgruppe - noget over konfirmations-alderen.
Med glimt i øjet underholder de med swingende, festlige og iørefaldende numre bundet sammen af korets veloplagte konferencier og ledet af en professionel dirigent.
Ud over evergreens og barbershops indeholder deres repertoire også spirituals.
De har indenfor de seneste år optrådt 77 gange bl.a. ved private arrangementer, i foreninger og ved kirkekoncerter.
Senior TV havde arrangeret en koncert i KlosterCafeen i Klostergade Centret i Aarhus, som vi optog. Koncerten er garneret med interviews med nogle af gruppens medlemmer. Derudover optagelser fra en øvedag, som afholdes hos dirigenten i Ry hver mandag kl. 9:00. Her får vi et indtryk af Gruppen bag facaden i en let og uhøjtidelig tone.

Tilrettelæggelse: Helge Svendsen, Kamera: Ole Mortensen, Knud Pedersen, Steen Bang og Palle Hansen, Lyd: Steen Bang og Ole Mortensen, Redigering: Ole Mortensen
Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

Den endelige løsning

- samtale med et forfatterpar

Udgangspunktet for samtalen er romanen Den endelige løsning, som er skrevet af
Karin Thorlacius og Carsten Hansen. De er et ægtepar i den tredje alder, som bor i Ry.
Selv om man er 65 + kan man godt realisere sine drømme og begynde på noget helt nyt. De beskriver processen med det, at skrive en roman sammen. De har arbejdet på romanen - Den endelige løsning - i fire år.
Det er en historisk krimi med en mangetydig titel. Romanens hovedtema er nazisme - nynazisme.

»En tid og et tema, som vores generation stadig har erindring om og heller aldrig kan glemme. Nazismen stikker i disse år igen sit medusahoved frem, og i romanen sætter vi fokus på nogle ret ukendte årsager dertil bl.a. den voldsomme uddrivelse af 3.5 millioner sudetertyskere fra Tjekkoslovakiet i 1945/46. En episode, som i dag er en tilbagevendende konflikt mellem Tyskland og Tjekkiet, men som også er kimen til nynazisme i specielt Sydtyskland«, fortæller ægteparret.
Det har betydet, at ægteparret har foretaget mange researchrejser til de omtalte områder.

Ægteparret er begge uddannet på henh. universitet, lærerseminarium og musikkonservatorium. De har en mangeårig platform som lektorer og foredragsholdere på en række forskellige institutioner fra universiteter, seminarier og højskoler til lokalcentre, foreninger og biblioteker.
Ægteparret har siden 1976 besøgt Tjekkoslovakiet og også i en årrække været rejseledere og ført besøgende ind i landets dramatiske historie, kultur og udvikling.
Samtalen fører os hele vejen rundt i dette spændende univers.

Tilrettelæggelse: Helge Svendsen, Kamera og redigering: Palle Hansen, Ansvarshavende producent: Ole Mortensen

 

 

 

 

Seniorers hobbyer

Programmet tager udgangspunkt i de mange gøremål, man kan bruge sin tid på, når man er nået til pensionsalderen.
Vi fokuserer på tre hobbyer.
Den ene handler om ølbrygning. Her besøger vi et lokalt ølbryggerlaug og får en snak om hvad der skal til.
Den anden handler om flyvning med modelfly. Her besøger vi en mark i Lystrup, og den tredje handler om radioamatører. Her følger vi en konkurrence, der begynder på en mark i Herskind.

 

Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist, Kamera: Ole Mortensen, Knud Pedersen og Jørn Møller, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jørn Møller, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

Senior-basseralle i festugen

 

 

Festugen er for alle – børn, unge og ældre. Men det kan være svært for ældre at overskue alle de
mange forskellige arrangementer, der løb af stablen i den første uge i september.
Senior TV Østjylland har lavet dette program med et udpluk af arrangementer for seniorer, der var
i festugen. Der er noget for enhver smag, og tilbud til såvel hjernen og kroppen som til
lattermusklerne, Senior – basseralle i festugen.
Vi håber hermed vi kan give ældre inspiration til næste års festuge.
Rigtig god fornøjelse – måske ses vi?
Ide, Interview, Lyd, Indtaling - Steen Bang, Redigering - Palle Hansen. Tilrettelæggelse - Steen Bang
Programansvarlig - Steen Bang, Ansv. Producent - Ole Mortensen 

 

 

 

 

 

Anne Sophie Jørgensen – spirituel lærer

Anne Sophie Jørgensen er den spirituelle lærer i Tigernes Rede, der i sig selv er et spirituelt fællesskab. Den spirituelle dimension har Anne Sophie Jørgensen haft med sig fra sin barndom på Grønland. ”At være spirituel lærer handler om at opbygge et energifelt gennem meditation og undervisning”, hvilket er omdrejningspunkterne for Anne Sophie Jørgensen arbejde i det spirituelle fællesskab i Gedved.
Men andre opgaver er også essentielle, som at være mor til 2 børn, der er vokset op i fællesskabet, at deltage i Tigerens Redes administration, at være forfatter og at sikre fællesskabet fremtid.

Anne Sophie Jørgensens partner Lukas Hamburger fortæller om sin tilgang til Tigerens Rede og om at forene det spirituelle med det jordnære – hverdagen.
Vi får et malende billede af en pilgrimsrejse til Bhutan, hvor Anne Sophie Jørgensen, Jukas Hamburger og 14 af Anne Sophie Jørgensens elever var inviteret til en festival og til at se det kendte kloster Taktsang - Tigerens Rede, som det spirituelle fællesskab i Gedved er opkaldt efter.

Tilrettelægger: Jeannette Cold. Kamera:  Jørn Møller, Knud Pedersen. Lyd: Jytte Brikner. Redigering: Jørn Møller. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ans. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

 

Palle på rundtur 11

Danmark Dejligst Gratis Rasmus Nøhr koncert hos Grethe og Bent Jacobsen på Søvejen ved Stilling Sø.
Festlig havefest med musik og god mad, tag venner, familie og naboer under armen samt et tæppe i tasken. Kom og nyd udsigten, naturen, fællesskabet og ikke mindst musikken.
Markedsdag på Lokalcenter Koltgården ved Hasselager.
Kom og deltag i en hyggelig markedsstemning bla. lirekassemusik
Linedanser og hestevognskørsel.
Vi skal til hestemarked i Hammel, som hvert år besøges af over 50.000 gæster oplev Hesteprangerne i aktion og kom helt tæt på det farverige liv på hestemarkedet.
Ide interviews kamera og redigering: Palle Hansen, Ansv. producent: Ole Mortensen  

 

 

 

Tall Ships Races

104 skibe deltog i sommerens Tall Ships Races i Aarhus. Tall Ships Races er en årligt tilbagevendende kapsejlads for sejlførende skoleskibe, der har været afholdt i de europæiske farvande siden 1956. Hvert år deltager op imod 100 skibe af størrelsen 30-300 fod og med en samlet besætning på 3.000-4.000 unge mennesker fra ca. 30 forskellige nationer. Senior TV beskriver stemningen på kajen og i skibene i en reportage.

 

 

 

Tigerens Rede - et spirituelt fællesskab.

Tigerens Rede er et meditationsfællesskab med Anne Sophie Jørgensen som spirituel lærer. Tigerens Rede er et forsamlingssted i en diamantformet sal – Dugdråbesalen – hvor meditation og undervisning finder sted og udvikles.
Navnet Tigerens Rede har sin egen historie med tilknytning til et kloster i bjergstaten Bhutan.
Tigerens Rede har åbnet sine døre for Senior TV, hvor vi har fået lov til at overvære en undervisningssituation med tilknyttet meditation.
Men Tigerens Rede er også et jordnært fællesskab bestående af 65 voksne, der holder oliefyret i gang, vender jorden i urtehaven, og hvor alle bidrager med hver sit i de daglige praktiske og administra- tive gøremål i centret i Gedved. Det fortæller en række personer fra centret os om.
Tigerens Rede har bla. to vigtige aktiviteter Tigerekspressen og Tigerspring.
Tigerekspressen er en gruppe af Anne Sophie Jørgensens elever, der tager ud i landet og holder kurser, foredrag workshops. To elever fortæller her om deres arbejde med Tigerekspressen.
Tigerspring er henvendt direkte til fællesskabets børn og bidrager med at gøre børnene fortrolige med deres krop, blive centreret og være en del af det store fællesskab. Her følger vi børnenes deltagelse i Tigerspring en mandag eftermiddag 

Tilrettelægger: Jeannette Cold, Kamera: Jørn Møller, Knud Petersen, Ole Brikner, Lyd: Jytte Brikner, Redigering: Jørn Møller.
Programansvarlig: Jeannette Cold, Ans. Producent: Ole Mortensen.

 

 

 

 

 

Foreningernes dag

Fredag den 12. april var der åbent hus i KlostergadeCentret, Klostergade 37, 8000 Århus C. Her kunne man
blive inspireret til et aktivt seniorliv, møde mange forskellige seniorforeningerne og høre mere om, hvad
det vil sige at være frivillig. I løbet af dagen var der musik og underholdning.
Senior TV har taget pulsen på dagen i en reportage.

 

 

 

Palle på rundtur 10

1. Vi besøger Psykiatrisk Hospital Risskov til åbent hus i anledning af hospitalets 160 års jubilæum. Vi bliver guidet rundt af museumsleder Mia Leisted, som fortæller om bygmester Harald Selmer. Åbningstale v/regionsrådspolitiker Flemming Knudsen, som fortæller om fremtidens

Psykiatriske Hospital.

 

2. Jens Christensen, daglig leder af Glæden, en frivillig forening, hvor bl.a. handicappede og udviklingshæmmede gør noget for andre. I dag har vi besøg af tidligere borgmester Thorkild

Simonsen, der fortæller om sit liv, venskaber skaber glæde.

 

3. Møllekværnens Ældredansere har 20 års jubilæum. Det holdes i Frivillighuset Skt. Pauls Gade.

Ruth Rasmussen, stifter af foreningen, fortæller.

 

4. Bogbinder Martin Degn besøger Skanderborg Museum og fortæller om sit arbejde som

bogbinder på Statsbiblioteket i Aarhus.

 

Idé, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

 

 

 

En Proletarunge

Vi følger Finn Gøsta Nielsens fra han i 1944 som 9 årig oplevede krigens sidste år i Århus. Han boede da i Samsøgade med sin fraskilte moder.
Finn var ikke et af Guds bedste børn. Han pjækkede og stjal, og rodede sig ind i ting som fik børneværnet til at rende moderen på dørene, og ved hendes pludselige død i 1945, havnede Finn på den berygtede opdragelsesanstalt Himmelbjerggård. Her tilbragte han resten af sin barndom. Finn Gøsta Nielsen fortæller om livet og om hverdagen på Himmelbjerggård, vendepunktet med en læreplads og det efterfølgende voksenliv.

Programmet er i to dele.

Ide og tilrettelæggelse: Steen Bang og Carsten Ljungkvist, Kamera: Steen Bang, Jens Forchhammer og Erik Steen Christensen, Indtaling: Carsten Ljungkvist, Redigering: Erik Steen Christensen, Programansvarlig: Steen Bang og Carsten Ljungkvist, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

Carsten Vagn-Hansen – Radiodoktoren

Carsten Vagn-Hansen er ikke som læger er flest. Han har tilbragt mange år i mediernes søgelys dels som seriøs radiodoktor på P1 og siden som vært på sit eget program på DK4. Sideløbende med dette har han fungeret som familielæge i Åbenrå.
Som 50 årig solgte han sin praksis for at få større gennemslagskraft med sine erfaringer og interesse for helhedsmedicin og økologisk lægekunst. For ham har det altid drejet sig om at undersøge menneskets natur, sind og netværk og ikke kun kroppen for herigennem at forstå forudsætningerne for sundhed og baggrunden for sygdom. 
Han skriver artikler og bøger samt rådgiver pr. mail bla. i bladet ”Naturli”, hvor han er medlem af redaktionen.
Carsten Vagn Hansen og hans kone Joan har altid haft et tæt samarbejde bla. som rejseledere specielt for seniorer for magasinet Helse og senere for Club la Santa på Lanzarote. I dag turnerer Carsten og Joan med ”Sang, sundhed og livsglæde” - deres helt eget show, hvor Joan synger gamle sange og Carsten holder foredrag om sundhed, sygdom, kost og energimedicin, som efter hans mening bliver fremtidens medicin. En ny bog er ved at blive til ”Alderdom eller sygdom”.
I denne film oplever vi Carsten og Joan Vagn-Hansen optræde sammen i Hinnerup Sognegård”.

Tilrettelægger: Jeannette Cold.Kamera: Jørn Møller – Knud Petersen - Ole BriknerLyd: Jytte BriknerRedigering: Jørn MøllerProgramansvarlig: Jeannette Cold.Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Tobakken fra Gl. Estrup

Tobakken kom til Danmark i slutningen af 1500 tallet. Den blev bragt hertil af udenlandske søfolk, som havde lært brugen af tobak at kende fra Amerika. Den blev ikke alene røget, indtaget som skråtobak og snus, men også solgt på apoteker. Tobakken var en universalmiddel, god mod alt ondt. I dag har man så ganske andre tanker og viden om tobakkens virkninger.
På Gammel Estrup dyrkes der stadig tobak, dog kun for at vise tobaksplanten til publikum. Den høstes af folk fra Den Gamle By og hænges til tørre her på snore i tobaksladen
På Nordjyllands historiske Museum i Ålborg mødes en håndfuld gamle tobaksmagere fra C. W. Obels tobaksfabrik for at vise deres gamle håndværk.

Ide: Aase Nielsen, Kamera: Harald Thisgaard, Redigering: Harald Thisgaard, Tilrettelæggelse: Aase Nielsen, Ansv. Producent: Ole Mortensen

Tak til gartnere fra Den Gamle By
Tak til tobaksmagernes klub i Ålborg

 

 

 

Skulpturer ved bugten

Sculpture By The Sea udsendelsen fortæller historien om årets udgave af den store statsning til 15 mio. kr. med Skulpturer ved Århus Bugten. Udsendelsen følger en rundvisning af Erik Meistrup, som fortæller om nogle af skulpturerne og om det store arrengement. Det er en kunstvandring fra Tangkrogen gennem skoven til Bellahage og tilbage.

 

Ide og tilrettelæggelse: Erik Meistrup, Kamera: Jan Omøe, Ole Mortensen, Redigering: Ole Mortensen, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

Sundhedshotellet

Senior TV Østjylland besøger Sundhedshotellet Saxild Strand sammen med rådmand Dorthe Laustsen.
Det tidligere seniorcenter Saxild Strand er genopstået som sundhedshotel, der skal drives af brugerne. Det er resultatet af et samarbejde som Aarhus Kommune har indgået med oplysningsforbundet FO og en række patientforeninger. Det var et stærkt ønske fra rådmand Dorthe Laustsen, at fastholde Saxild Strand som et attraktivt tilbud til seniorer, der har behov for at komme til hægterne igen – f.eks. i forlængelse af et hospitalsophold. For der er tale om nogle helt unikke rammer, og de skal bruges til gavn for borgerne i Aarhus Kommune.

Idé, interviews, kamera og redigering: Palle Hansen

 

 

 

Byens børn

Byens børn tager udgangspunkt i 1853, hvor en koleraepidemi raserede i flere større danske byer. Effekten heraf blev, at myndighederne gjorde tiltag, der i fremtiden skulle forbedre de sanitære forhold i byerne og ikke mindst hensynet til børns udvikling, både socialt og skolemæssigt. Foreningen af Skolelærere i København oprettede efter 1. verdenskrig flere opholdssteder forskellige steder i landet for svagelige og underernærede skolebørn. I 1935 indviede - henholdsvis Århus Lærerforening og Århus Kvindelærerforening – en såkaldt svagbørnskoloni for århusianske skolebørn på Ahl Hage ved Ebeltoft. Ahl fonden driver kolonien og fondsformanden Henning Lindberg fortæller om Århus Koloniens tilblivelse, udvikling og betydning gennem tiderne. Et samarbejde med Børn og Unge, Aarhus Kommune betyder et tilbud til nutidens og fremtidens skolebørn i 3. til 6. klasse.

Tilrettelæggelse: Erik Steen Christensen, Kamera: Erik Steen Christensen, Harald Thisgaard, Palle Hansen, Indtaling: Ingeborg Dalgas, Tak til medvirkende, Henning Lindberg, børn og pædagoger, Ansv. producent: Ole Mortensen

 

 

 

 

Erindringslejligheden

Erindringslejligheden i Den gamle By er rendyrket 50’er nostalgi med sine møblerede to stuer, soveværelse, køkken og toilet.
For de ældre demensramte, der besøger lejligheden sammen med deres pårørende eller personale, kan den også blive til et magisk univers. Når de træder ind i lejligheden, bliver deres levede liv pludseligt levende igen, fordi 50’erne er den tidsalder, de husker bedst af alle, hvor de var unge.
Projektet har været så stor en succes, at ideen har bredt sig til andre lande – så langt som til Japan.
Ideen til Erindringslejligheden fik afdelingsleder i Den Gamle By Henning Lindberg, engang da han viste sin raske mor rundt i Den Gamle By. Moren fortalte ham historier, han aldrig havde hørt - bare ved at se og opleve miljøet i Den Gamle By. Ideen blev vel modtaget af museumsdirektør, Thomas Bloch Ravn, og oplevelsen blev til handling i form af Erindringslejligheden.
Henning Lindberg giver i denne udsendelse mange bevægende eksempler på, hvordan glemte historier fra de demensramtes liv for en stund bliver gjort levende ved besøg i Erindringslejligheden. Pludselig er det atter attraktivt at huske og sanse. Samtalen bliver sat fri, og de ældre demensramte oplever, at de får deres identitet igen.

Idé: Aase Nielsen og Jeannette Cold. Interview: Jeannette Cold. Kamera: Jørn Møller - Jens Forchhammer. Redigering: Jens Forchhammer. Lyd: Jytte Brikner. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Ole Mortensen.

 

 

Søsporten

Morgenroerne består af nogle friske seniorer. De er at finde hver morgen kl. 7. Her bliver bådene sat i vandet og uanset vejret, bliver de obligatoriske 8 km. roet. Århus Roklub blev stiftet i 1886. I 1935 blev Søsporten ved lystbådehavnen indviet. I 1922 blev Århus Dameroklub stiftet. Dameroklubben forblev en selvstændig forening indtil 1975, hvor blev den sammenlagt med herrerne. Rosporten er for alle aldersgrupper, det er aldrig for sent at begynde. Det er sundt for krop og sjæl. Søsportens lokaler bliver i dag benyttet af flere idrætsgrene, alle med en tilknytning til vandsport.

 

Kamera og lyd: Jens Forchhammer, Erik Steen Christensen og Ole Mortensen, Redigering: Erik Steen Christensen, Tilrettelæggelse: Aase Nielsen, Ansvarshavende producent: Ole Mortensen

 

 

 

Den politiske bogbinder

Senior TV Østjylland har i dag fået lov at kigge indenfor hos Villy Juhl.
Villy Juhl er en flittig mand med glimt i øjet, og han har arbejdet for aarhusiansk politik og kulturliv i mere end
40 år. Alene i formandsposter vil han sikket kunne sætte rekord!
Det begyndte i 1969 med formandsposten for Bogbindernes Fagforening, for Villy er bogbinder! Et erhverv,
som i dag nærmest er fortid, men som Villy holder fast i på hobbyplan og hver mandag underviser i for interesserede elever i den 3. alder.

Kamera: Erik Steen Christensen, Jørn Møller, Lyd Ole Mortensen, Redigering: Jørn Møller, Tilrettelæggelse: Lene Ravnbøl Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen

 

 

 

 

Havnens puls

Programmet tegner et billede af Aarhus havn, dens tilblivelse og historiske udvikling. Havnedirektøren fortæller om de krav havnens drift stiller til rettidig omhu ved planlægning af de mangeartede aktiviteter, ikke mindst containertrafikken, der i Norden i størrelse kun overgås af Gøteborg.
Havnen har mange forskellige aktiviteter, der beskrives ved billeder og interviews. Det gælder Fiskeri- Træskibs- og Lystbådehavnen, de sidstnævnte som udtryk for de mangeartede fritidsaktiviteter der finder sted. Et helt nyt bykvarter, Aarhus Ø, er ved at rejse sig.
Programmet beskriver også på godt og ondt den enorme forskel udviklingen har ført med sig for dem, der har sin daglige dont på havnen.

Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist, Kamera: Erik Steen Christensen og Jens Peder Forchhammer, Redigering: Jens Peder Forchhammer, Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen 

 

 

 

Palle på rundtur 9

Vi besøger Aktiv Video Klub Århus, som er for pensionister, førtidspensionister og efterlønsmodtagere i Århus Kommune. Klubben blev stiftet den 27. november 1992 af nogle ihærdige mennesker med stor interesse for at videofilme, og samtidig under sociale og hyggelige formår at give deres viden om video, digital foto, kamerakendskab videre til andre med samme interesser. Vi er ca. 70 medlemmer.
Vi skal til et Årligt Vinterforårsmarked hos Legetøjssamlere af 1988. Det er en forening med knap 400 medlemmer fra hele landet, som samler på forskelligt legetøj. Foreningen har 25 år jubilæum.
De største samlerobjekter er Tekno-billeder og elektriske tog.
Vi besøger Pouls Radio i Den Gamle By præsenterer Billedbåndoptageren. Hjemmets video-recorder eller billedbåndoptageren var sidste skrig inden for radio/tv i begyndelsen af 1970’erne.
Op gennem 1980’erne revolutionerede videoen de almindelige danskeres medieforbrug. Ud over, at man nu kunne optage en tv-udsendelse og se den, når man havde lyst, kunne man også købe eller leje indspillede film til hjemmebiografen. Og havde man ikke en videomaskine selv, kunne man leje en moviebox på den lokale tankstation.

Tilrettelæggelse, kamera og redigering: Palle Hansen
Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen

 

 

 

 

 

Farveblanderen

Finn Brandstrup er en alsidig kunstner med et personligt kendskab til mange af de store Europæiske kunstnernavne. Som pensionist er han nu stoppet med det omkringfarende liv til de europæiske gallerier, og han skal nu ikke mere leve af at sælge sine kunstværker. I stedet har han overtaget Artifex - Danmarks sidste fabrik til fremstilling af kunstneroliefarver.
Fabrikken er startet af hans onkel tilbage i 1949, og man har altid satset på den højeste farveægthed, renhed og kvalitet, hvilket er værdsat af førende danske malere, hvoraf bl.a. kan nævnes Svend Engelund, Henry Heerup, Svend Vig Hansen og Olafur Eliasson. Finn beskriver i udsendelsen processen fra indkøbet af pigmenterne, "rivningen" med linolie indtil det færdige produkt ligger klar i tuberne.

 

 

 

 

 

Kolonihavefilosofi

Du skal elske og i det kosmiske fællesskab med naturen være fyldt med håb, kærlighed, mod og mådehold.
Du skal være glad for at være til og tro på dig selv som stærk og kærlig, selv om du også er sårbar og har lyst til at være egoistisk.
Filosof og forfatter Bo Rasmussen uddyber sin kolonihavefilosofi i en spændende samtale med SeniorTV’s Carsten Ljungkvist.

Idé og producer: Helge Svendsen, Kamera og lyd: Aarhus Global Media, Redigering: Ole Mortensen, Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist, Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen

 

 

 

Lystrup før og nu

Lystrup er et yderst levende, og ikke længere så lille lokalsamfund, der udgør en af Århus´ forstæder. Vi beskriver Lystrups tilblivelse og historie, der også knytter sig til de to middelalderlandsbyer Elev og Elsted og deres kirker, samt den nye Lystrup kirke fra 1984, en moderne middelalder kirke.
Efter 2. verdenskrig tog udviklingen fart med etablering af produktionsvirksomheder som eksempelvis hedengangne Thorsens Fabrikker, hvor man udviklede en måde, hvorpå man ud af en stor stålplade kunne presse en vask – et princip, der straks gik sin sejrsgang over det meste af verden, og gjorde G.A.L. Thorsen hovedrig på ganske kort tid. I dag er det den internationalt kendte højteknologiske virksomhed Terma A/S med 600 ansatte, der er den dominerende virksomhed.
Vi fortæller også om Lystrups mange kulturelle aktiviteter og et sportsliv, der i medlemstal tæller næsten halvdelen af den lokale befolkning, og hvor man er i gang med at bygge et nyt energirigtigt klubhus og nye boldbaner, bevilget af Aarhus Kommune i 2010.

Idé: Ole Mortensen, Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist, Kamera, lyd: Knud Petersen, Erik Steen Christensen og Ole Mortensen, Redigering: Ole Mortensen, Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen 

 

 

Seniordans

Seniordans er en aktiv, social og morsom måde at være sammen med ligestillede på. Danseholdene er åbne for alle, ægtepar og enlige, der kan lide at bevæge sig og få rørt lattermusklerne. Dansene er specielt koreograferede og omfatter pardanse, kædedanse og gruppedanse. Alle afpasset efter det klientel, der skal lære at udføre dem. Instruktørerne er uddannet på kurser arrangeret af Landsforeningen Dansk Seniordans.
Senior TV har besøgt beboerhuset Oasen i Trigeparken hvor Gitte Mouritsen leder et hold på 29 dansere, og udsendelsen viser eksempler på hendes kyndige og muntre instruktion, og forskellige af de danse som deltagerne skal igennem i løbet af en danseaften.

Kamera: Jens Forchhammer, Jørn Møller og Ole Mortensen, Redigering: Jørn Møller, Tilrettelæggelse: Villy Juhl Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen 

 

Aflastning – et tilbud til pårørende til demensramte

Det er stadig tabu at tale om, at ens nære slægtning er demensramt. Dette selvom 85.000 mennesker i Danmark lever med en demenssygdom. Dermed er 400.000 danskere i nærmeste familie til en person, der lider af demens.
Senior TV følger i denne udsendelse et ægtepar, der har situationen tæt inde på livet. Begge fik de stor gavn af en aflastningsordning i Ældre Sagens regi, efter deres hverdag ændrede sig radikalt, da manden fik diagnosen demens.
Udsendelsen sætter også fokus på de såkaldte ”aflastere”. Det er mennesker, der på frivillig basis støtter de demensramte i at være aktive i og udenfor hjemmet. Herigennem får de pårørende et tiltrængt pusterum og netop - aflastning.
Ældre Sagen har siden 1996 haft en sådan demensaflastning til pårørende.
Her kan frivillige borgere på et kursus lære at kommunikere med demensramte og samtidig få en generel indsigt i demenssygdomme. Et eksempel på en aktivitet for de demensramte er ”Erindringslejligheden” i Den Gamle By, som de medvirkende i denne udsendelse besøger.

Ide: Aase Nielsen og Jeannette Cold.Interview: Jeannette Cold.Kamera: Jørn Møller - Jens ForchhammerRedigering: Jens Forchhammer. Lyd: Jytte BriknerProgramansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Helge Svendsen.

 

 

Palle på rundtur 8

1. På fregatten Jylland vises Senior Tv’s udsendelse Provinsbørns ferieophold for første gang. I udsendelsen medvirker nulevende tidligere skoleelever, som fortæller om tiden dengang og deres personlige oplevelser. I årene fra 1934 til 1959 blev Fregatten Jylland brugt som logiskib for provinsens skolebørn, når de var på skolebesøg i København. Det blev til ca. 200.000 skoleelever, som besøgte hovedstadens seværdigheder og kunstskatte.

2. I 1966 købte han en Chrysler-Plymouth årgang 1930. Efter 4 års forløb byggede jeg en garage og påbegyndte en restaurering af bilen. Det tog lang tid så den blev først køreklar i 1985. Siden har den kørt som man kan forvente af en bil på 82 år, med små reparationer ind imellem.

3. Rindsholm kro ved Viborg besøges hvert år af mange historisk interesserede fra det ganske land, der gerne vil høre mere om kroens lange og spændende historie og se Danske soldaters mindelund til minde om kampen den 4. juli 1849, hvor brave danske dragoner afværgede et preussisk angreb på Viborg, og til minde om de mere end 100.000 danskere, der har været udsendt overalt i verden i fredens tjeneste for FN, NATO, OSCE og EU. Soldaternes mindestene m.m. flankeres af bl.a. 3 kampvogne, der har gjort tjeneste ved Jydske Dragonregiment. Forsvarets folk har selv deltaget i oprettelsen af mindelunden, og alle værn er repræsenteret.

Tilrettelæggelse, kamera og redigering: Palle Hansen
Ansvarshavende redaktør: Helge Svendsen 

 

 

Jul i Østjylland

Kom til Renosyds genbrugsjulemarked og oplev, at øldåser og gran i kombination kan kombineres til en juleguirlande. Dette julemarked er Renosyds måde at vise kunderne, hvordan ting kan genbruges.
Vi skal til julefrokost på Ryvang i Ry. I år deltog 75 personer, bl.a. pensionister, efterlønsmodtagere og nogle få fra plejehjemmet. Formand for Aktivitetsrådet Anna Laursen fortæller.
Vi besøger Blomsterværkstedet i Skanderborg. Indehaver Jørgen Jensen fortæller om butikken, der bugner af spændende og hyggelige juleting i rødt og hvidt og for enhver smag.
Linda Dybdal Nielsen fra Klostercafeen fortæller om julebazaren, der afholdes i hele december måned. Der sælges hjemmelavede juleting, og der er gang i juleaktiviteter af enhver slags.

Tilrettelæggelse: Palle Hansen, Kamera og redigering: Palle Hansen, Ansv. Redaktør: Helge Svendsen 

 

 

Bolette Schiøtz – lyden som ledetråd

Bolette Schiøtz er vokset op i en familie med sang. Faderen var sangeren Aksel Schiøtz og to søskende er også sangere. Først senere fik Bolette fat i sin stemme i form at overtonesang. I sin bog Blå Lyd skriver Bolette ” Vi lever i en verden af lyde. Nogle kommer udefra og påvirker ikke kun ørerne, men hele vort system. Andre kommer indefra og bliver udtrykt af stemmen”.
Bolette er fysioterapeut og lydhealer og har siden 1988 været tilknyttet det spirituelle fællesskab ”Tigerens rede” i Gedved.
Bolette demonstrerer og fortæller, hvordan overtonesang kombineret med klangskål, monochord, massage og meditation er blevet en del af hendes liv privat, i behandling og i undervisning.
Vi har mange ressourcer i vore stemmer, hvor overtonesang er en vej dertil. Det er aldrig for sent at lære overtonesang uanset alder, siger Bolette.

Ide/Interview: Jeannette Cold. Kamera: Knud Petersen og Jørn Møller. Lyd: Jytte Brikner. Redigering: Jørn Møller. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Helge Svendsen.

 

 

Landsbyen der forsvandt

Steen Busck fortæller skandalen om ”Landsbyen der forsvandt”, og om det senere forsøg på at genskabe nogle af landsbyens kvaliteter i kvarteret omkring Ellevang Kirke og Jellebakkeskolen i aarhusforstaden Vejlby.
Som tidligere lektor ved Historisk Afdeling, Aarhus Universitet
samt ved andre universiteter blandt andet på Færøerne og i Grønland, får vi her et kvalificeret indblik i, hvordan samfundsordenen i Vejlby og resten af Danmark ændredes i perioden 1660 og til i dag .

Ide/Interview: Jeannette Cold.Kamera/lyd:  Erik Steen Christensen. Redigering: Erik Steen Christensen. Programansvarlig: Jeannette Cold. Ansv. Producent: Helge Svendsen.

 

 

Mogens Kilian - musik og bakterier

Kammermusik og mikrobiologi går fint i spænd for ildsjælen Mogens Kilian. Han er professor i medicinsk mikrobiologi ved Aarhus Universitet og samtidig grundlægger og primus motor i ” aarhus musikforening.” For denne forening har han nu i 39 år arrangeret koncerter af højeste karat på velklingende steder som Århus Musikhus.

Mikrobiologien er en anden verden, og så alligevel ikke. Mysteriet om kroppens bakterier, både de gode og de onde, fascinerer Mogens Kilian mindst lige så meget som musikken, som han har dyrket, siden han som ung købte sin første cello.

Som om alt det ikke var nok, er Mogens Kilian sammen med sin familie på det seneste også gået i gang med at drive en forretning med italienske gourmet-varer og import af italienske vine.

Alt dette fortæller Mogens Kilian om i denne portrætudsendelse, der kommer vidt omkring i Kilians vidtfavnende univers. Vi er i Musikhuset med Trio con Brio, i Kilians kontor ved Institut for Medicinsk Mikrobiologi og også et smut nede omkring lækkerierne i butikken i Gl. Munkegade 17.
Udvalgte brudstykker af Brahms, Grieg, Beethoven og Schumann binder udsendelsen sammen.

Tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Fotografer: Knud Pedersen, Jørn Møller, Ole Mortensen. Lyd: Ole Mortensen. Redigering: Jørn Møller. Ansv. Producent:  Helge Svendsen. 

 

Tilgængelighed

Med alderen bliver vi alle mere eller mindre handicappede og får vanskeligt ved at færdes rundt i byen på samme vilkår som raske unge.

Udsendelsen fokuserer på, hvilke problemer man har som fysisk handicappet kørestolsbruger, idet en god tilgængelighed for den gruppe automatisk vil forbedre adgangsforholdene for de fleste andre.

Arkitekt Bjarne Christensen v/ Dansk Center For Tilgængelighed beskriver en række konkrete problemer og mulige løsninger.

Sammen med Bjarne Christensen og en anden kørestolsbruger – Torben Vegener Hansen kører vi en tur i byen og ser, både hvad der fungerer, adgangsforhold og hvor der mangler meget.

Vi besøger Lyseng Svømmehal, hvor Harald Lie fortæller om byens eneste svømmehal, der er indrettet til brug for fysisk handicappede uden behov for ekstra varmt vand. Også her optræder der en række banale fejl som f.eks. spejle, sæbeskåle og blæsere, som sidder for højt til, at de kan betjenes fra en kørestol.

Det er tankevækkende, så lidt der mange gange skal til for at (fysisk) handicappede kan benytte byens faciliteter på lige vilkår.

Idé og interview: Aase Nielsen. Øvrige medarbejdere: Erik Steen Christensen , Jens Forchhammer
Medvirkende: Arkitekt Bjarne Christensen, Dansk Center for Tilgængelighed – Torben Vegener Hansen og handicaphjælper Saeid Vallance – Harald Lie
Optagested: Klostergadecentret og rundt i byen. 

 

Bomberne faldt over Aarhus

I en af trappeopgangene i Aarhus Universitets hovedbygning hænger en mindetavle over 9 aarhusianere, som intetanende blev ofre for en større sag.
Denne udsendelse handler om et allieret felttog i slutningen af Anden Verdenskrig, for at redde medlemmer i den danske frihedskamp, som blev arresteret, tortureret og i værste fald henrettet, fordi besættelsesmagtens sikkerhedspoliti Gestapo og deres danske håndlangere, var ved at få overtaget i opklaringsarbejdet af danskere, som deltog aktivt på de allieredes side.

Tilrettelæggelse: Erik Steen Christensen 

 

Inkontinens

Ufrivillig vandladning - Inkontinens er et meget stort problem både for mænd og kvinder, unge og gamle. Det er et problem der stiger med alderen. Det kan især være svært at holde på vandet, når man hopper, løber, hoster, nyser eller danser.

Senior TV har besøgt Center for Vandladningsforstyrrelser, der behandler mænd, og Urogynækologisk Klinik, der behandler kvinder, begge Aarhus Universitetshospital i Skejby.
På Center for Vandladningsforstyrrelser fortæller 1. reservelæge Charlotte H. Graugaard-Jensen om symptomer og behandlingsmuligheder for mænd. Det følges op af samtale med Jørn Dam, der selv har problemerne inde på livet.
Kontinenssygeplejerske Anette Hjuler supplerer med eksempler på brug af hjælpemidler til mænd.
På Urogynækologisk Klinik fortæller overlæge Susanne Greisen bla., at ca. hver 4. kvinde mellem 40 – 60 år oplever inkontinens og hvad man kan gøre for af afhjælpe det. Tidligere patient Kirsten Dela indvier os i de problemer hun havde med inkontinens, og hvilken hjælp hun fik til at blive helt rask.
Kontinenssygeplejerske Kirsten Kaysen beskriver bla. et tilbud for kvinder om at deltage i en gruppe med information, herunder brug af hjælpemidler.
Fysioterapeut Karen Margrethe Kaas Sørensen fortæller om optræning af bækkenbunden både for mænd og kvinder og understreger, at det aldrig er for sent at træne bækkenbunden.

Tilrettelæggelse: Jeannette Cold. Fotografer: Knud Pedersen – Jørn Møller - Poul Erik Justenborg. Lyd: Ole Mortensen. Studielyd-Erik Steen Christensen. Ide: Poul Erik Justensen. Redigering: Jørn Møller. Ansv. Producent: Helge Svendsen.

 

 

 

Skiltemaleren

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sten, mænd og en kvinde

Sten fascinerer, vi kan næsten ikke lade være med at samle dem op og mærke på dem. Hver gang vi tager en sten op i hånden, kan vi blive inspireret af den.
Det er også tilfældet for en håndfuld mænd, som mødes en gang om ugen for at hugge og slibe de rå sten, så disse til sidst fremstår som kunstværker.
Der er en enkelt kvinde mellem alle mændene, som bliver skuffet, hvis der er undertøj som jule - eller fødselsdagsgave. Nej det er værktøj, der står på ønskelisten. 16 vinkelslibere er det til dato bleven til.
Mange af stenene er hentet ved besøg i et stenbrud på Djursland, andre sten, der arbejdes med, er fra fremmede himmelstrøg.
Ofte er det stenen, der fortæller, hvordan kunstværkerne skal blive.

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Palle på rundtur 7

Der er markedsdag på lokalcenter i Solbjerg med plads til alle generationer. Vi følger de forskellige aktiviteter. Derefter besøger vi de nye plejeboliger. Teamleder Vibeke Nielsen fortæller, at de nye beboere flytter ind den 15.10 2012.

Vi skal ud og sejle med Hjejlen på Silkeborgsøerne. Hjejlen er Danmarks ældste dampskib. Det blev bygget i 1861 hos Burmeister & Wain i København. Skipper Steen Pedersen fortæller om Hjejlens historie på den sidste tur i sæsonen 2012.
God tur.

Tilrettelæggelse: Palle Hansen

 

Palle på rundtur 6

Vi følger et 24-timers cykelløb rundt om Brabrand sø til fordel for Børneafsnit E 1 Ortopædkirurgisk afdeling Universitetshospitalet Århus Sygehus. Denne gang med 26 deltagere. Indtil nu har sponsoraterne givet ca. 95.000 kr.
Fristedet Skæring har fået en ny badebro. Vi følger indvielsen med taler musik og badning fra broen.
Der er gang i den på De Bynære Havnearealer. Vi ser på byggerierne og besøger et pensionistpar der lige er flyttet i Light House.

Tilrettelæggelse: Palle Hansen

 

Seniorer i bevægelse

Seniorer i bevægelse er et lille puf til at få selv modne folk til komme op af sofaen og komme ud og bevæge sig.
Udsendelsen er delt op tre forskellige afsnit, der viser noget af det, man selv kan gøre.
Den første er senior–kvinde, som laver Zumba Gold – dejlig dansene bevægelser til pragtfuldt svingende rytmer.
Nummer to er modne herrer ude i den frie natur, hvor de oplever bevægelser på hesteryg. De kalder sig riddere og nyder deres ugentlige rideundervisning. – Interessen er stor – de kommer i alt slags vejr.
Den tredje er optagelser fra Old Boys Århus, som udøver bevægelser på hold, med en meget inspirerende instruktør, også her til rigtig god og humørfyldt musik.

Tilrettelæggelse: Jane Raun

 

Provinsbørns ferieophold

I Fregatten Jylland’s omtumlede historie, indgår en næsten 20 årig periode, hvor det udrangerede krigsskib om sommeren fungerede som logi for op til 200.000 skoleelever.
Foreningen Provinsbørns Ferieophold i København arrangerede gennem et halvt århundrede ferieophold med rundvisning til hovedstadens seværdigheder og kunstskatte for skoleelever fra alle egne i landet. I udsendelsen medvirker nulevende, som fortæller om tiden dengang og deres personlige oplevelser.

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Fortællekunst

Fortællerkunst eller kunsten af fortælle har altid været Kirsten Thonsgaards hjertesag. Kirsten Thonsgaard er mag art, dramaturg, forfatter og fortæller.
”Når man mangler en bog om at fortælle, må man skrive den” siger Kirsten Thonsgaard. Det blev til ”Det store øde”  en bog om at fortælle i 1991. Siden blev det til flere bøger. Mest kendt blev Kirsten Thonsgaard for sit samarbejde med Jacob Haugaard og Finn Nørbygaard i form af ”Ja dak” som blev til flere udsendelser i Danmarks Radio.
Kirsten har i 15 år arbejdet med fortællerscenen ” Drømmenes torv” på Svalegangen, men nu er fortællerscenen flyttet til Kvindemuseet med Kirsten Thonsgaard som kunstnerisk leder. I denne udsendelse ser vi et klip fra opførelsen af ”Dagmar” en teaterforestilling fra festugen i 2008 om den første kvinde i byrådet i Aarhus. Her var Kirsten Thonsgaard forfatter på stykket. Et tidligere stykke var ”100 års pigehistorier”, hvor  man følger tre unge piger fra 1906, 1956 og 2006. Denne opførelse blev senere i 2008 til en pædagogisk DVD om de tre pigers liv og de forandringer, der var sket over tid.
Kirstens Thonsgaards fortællerkunst får vi små eksempler på i historierne om myggen, om ulven og lammet og om tre leveregler.
Tilrettelæggelse:   Jeannette Cold.

 

En kapelmester takker af

Jens Klüver takker af som leder af Klüvers Bigband efter 35 år på posten. I 1977 startede Klüver orkestret, og programmet fortæller om den store betydning orkestret fik både i dets pædagogiske virke og i det århusianske jazzmiljø.
Orkestret fortsætter med nyt navn og ny leder, medens den gamle kapelmester går nye veje.


Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist

 

 

Palle på rundtur 5

Vi tager til åbning af en minijernbane i Egå.
PR-mand Mikael Nielsen fortæller om de mange frivilliges arbejde i klubben,
deres historie og hvordan togene er blevet til.

Vi skal på rundtur på Århus Kræmmermarked med kræmmermarked chef Erik Normann, som fortæller om markedet. Vi snakker med to kræmmere - en tidligere bankansat Margit Rasmussen og Kurt Pedersen som er Æreskræmmer.

Motor- og Traktorklubben Jyllands store træf afholdes altid den første weekend i juni på en stor plads i Kongensbro.
Her fortæller Karsten Strathe, som er Formand for mortor-og Traktorklubben Jylland.
Derefter rundtur på pladsen.

Tilrettelæggelse og redigering: Palle Hansen.

 

 

Palle på rundtur 4

Vi er taget til seniormesse i kulturhuset i Skanderborg. Frivillig koordinator
Jytte Engelbrecht fortæller om messen.

Vi kører til Veteranbanen ved Bryrup hvor Torben Langhoff, som en af de mange Frivillige, møder op torsdag aften. Til sidst skal vi ud og køre med den røde skinnebus.

Aarhus har fået en ny godsbanegård til 120. mio. kr., som blev indviet med pomp og pragt. Godt 7 tusinde kvadratmeter i alt. Produktionscentret vil helt konkret være centreret omkring de tre kunstarter scenekunst, billedkunst og litteratur, men frem for alt, vil det dog blive et tværkulturelt hus. Derfor er en helt overordnet målsætning, at få skabt nogle rammer, som stimulerer det tværkunstneriske og tværfaglige samarbejde. Ad denne vej er det forhåbningen, at også helt nye forgreninger inden for kunstproduktionen vil udvikle sig.

Vi er på besøg i Musikhuset Aarhus til jazzselskabets årlige uddeling af Gaffelprisen.
Prismodtager er Ilse Vestergård, mangeårig medarbejder ved Musikhuset Aarhus og utrættelig drivkraft som koncertarrangør og inspirator for det lokale jazzmiljø.

Kamera og tilrettelæggelse: Palle Hansen 

 

Den sociale islænder

Udsendelsen tager udgangspunkt i, at omkring 100 ryttere fra det meste af Jylland samles i en weekend for at deltage i den årlige fællestur i Mols Bjerge. Her handler det ikke om at vinde noget, nej man samles for at hygge sig, ride sammen i den frie natur og udveksle erfaringer med andre, der også er ”faldet for” Islænderens charme.
Gudernes eller vikingernes heste er ofte betegnelser, som man forbinder med den Islandske hest.
Islænderen er en lille robust hest, der ikke er krydset med andre racer i 1000 år, hvorfor man har beholdt de oprindelige egenskaber, der gør den velegnet til de opgaver, den bydes i en barsk natur uden veje og med en sparsom vegetation. Dens egenart fastholdes yderligere af et totalt forbud mod at indføre heste til Island, hvilket også betyder, at når en hest forlader Island, kan den aldrig vende tilbage.
Islænderen har udover de 3 kendte gangarter: skridt, trav & galop yderligere 2 , - nemlig den behagelige tølt samt pas.

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

 

Knallerten og mig

Dette er historien om en passion hos en samling gæve pensionister.
De elsker at skrue og køre på gamle knallerter, men de skal være i tiptop stand – som næsten nye.
Kurt Hansen bor nord for Aarhus. Han fik fat i en gammel og rusten VeloSoleX. Vi følger ham hjemme i værkstedet, hvor den pensionerede elektromekaniker er i sit es. Her skiller, pudser, sliber og samler han knallerten. Men en lille del kunne han ikke lave hjemme. Så af sted til Værkstedet Østergade 40, som er et tilbud fra Aarhus Kommune til alle pensionister. Her er maskiner til alt fra træ, keramik, sølv, glaskunst og stenslibning, samt stort set alt inden for jern og metal. Det er muligt at blive oplært i brug af maskinerne, ligesom der bliver afholdt kurser i forskellige håndværkerteknikker og kunstarbejde. Her mødes Kurt med vennerne fra Midtjysk Veteran Knallert Klub en gang om måneden. Så skrues der, og snakken med de gode råd flyver rundt i lokalet. Alle kan noget og sammen kan de det hele.
Kurt laver den nye del til sin Velo og haster hjem og samler den.
Prøveturen i det fri står for døren.

Idé: Ole Mortensen
Foto og redigering: Ole Brikner
Lyd: Jytte Brikner
Redaktør: Helge Svendsen

 

Præsten i Vejlby.

”Præsten i Vejlby” er ikke Blichers Vejlby som ligger ude ved Grenå, men det Vejlby som Jens Ole Henriksen kalder det rigtige Vejlby, som ligger i Vejlby Risskov området.
Jens Ole Henriksen fratrådte sin stilling den 1. februar 2012 efter 35 år som præst i Vejlby Kirke og 15 år som provst i Aarhus Nordre Provsti.
Jens Ole Henriksen flyttede som studerende til Vejlby i 1969 - dengang Vejlby Risskov Kommune – og har siden da fulgt flere generationers liv i Vejlby. Det fortsætter, idet Jens Ole og hans hustru Marianne er flyttet til et andet hus i Vejlby med udsigt til kirken fra deres vindue.
Vi møder Jens Ole Henriksen i Vejlby kirke, hvor han fortæller om kirken og historierne bag tre af kalkmalerier. Kalkmaleriet om milde Maren og hendes evner i ”heksekunst” blev i 1992 emnet for Vejlbyspillet, som vi ser glimt fra.
Jens Ole Henriksen fortæller om sit valg af teologi, sin studietid med de kendte fire teologer, Lindhardt, Sløk, Prenter og Løgstrup og hans interesse for Grundtvig, som førte til formandsposten i Kirkeligt Samfund i 1995 med involvering i mange folkelige aktiviteter.
På opfordring fra to kollegaer Lena Kjems og Søren Jensen udkom bogen Vejlby Prædikener i jan. 2012 indeholdende 18 prædikerne fra Jens Ole Henriksens tid som præst.
Vi får en introduktion til begrebet gravtilhørsforhold på en tur på kirkegården.
Til sidst ser vi et par klip fra afskedsreceptionen, hvor Jens Oles gode ven gennem 50 år biskop Keld Holm holder en tale.

Tilrettelæggelse:   Jeannette Cold.

 

Ældres sexliv

Udsendelsen behandler det stadig noget tabubelagte emne ældres sexliv. Vi interviewer – nænsomt – en række personer, mænd og kvinder, alene og som par, om deres forhold til og tanker omkring seksualiteten og behovet for fysisk samvær. Det viser på den ene side, at visse behov ikke ændrer sig med årene og på den anden side hvordan erfaringen medfører en anderledes, eventuelt dybere og mere nuanceret indstilling til det fysiske samliv.
Ind imellem krydres programmet med kommentarer af helt unge mennesker.


Tilrettelæggelse Aase Nielsen og Carsten Ljungkvist

 

 

Stjernekiggeren

Rigtig mange mennesker har været fascineret af stjernehimlen siden tidernes morgen. Stjernehimlen fortryller os, hvad enten man er i det poetiske eller videnskabelige hjørne, eller begge dele. Vi er taget til Nimtofte for at besøge en amatørastronom Hans S. Nielsen. Han fortæller om sit liv med stjernerne og viser os sit lille teleskop i baghaven. Vi besøger også Ole Rømer Observatoriet, hvor den lille forening, han er formand for, Amatør Astronomisk Forening, afholder sine månedlige møder.

Tilrettekæggelse: Carsten Ljungkvist

 

 

Kost og psykiatri

Hippokrates, medicinens fader (460 – 377  f.kr.) udtalte: ” Lad din føde være din medicin, lad medicinen være din føde.”
Lad kosten til psykisk sårbare komme i fokus på alle niveauer. En lang række følgesygdomme kunne undgås.

I udsendelsen møder vi lektor dr. med Jørgen Aagaard, Aarhus Universitets- hospitalet i Risskov, der i mange år har beskæftiget sig med kostens betydning for psykiatriske patienter/psykisk sårbare og om personalets indsats som rollemodeller. 
En anden vinkel på kostens betydning i praksis er køkkenarbejdspladsen i Aktivitetscenteret i Nørre Alle 31. Ergoterapeut Tove Knudsen fortæller om de udviklingsmuligheder, som denne arbejdsplads med kost i centrum giver den enkelte medarbejder.
Hans Greve fortæller om sine oplevelser med den kostomlægning, han har valgt at gennemføre.
Til sidst møder vi Allis Bek diætist på Universitetshospitalet i Risskov, som fortæller om sit arbejde med individuel vejledning og undervisning til psykisk sårbare. Vi får en demonstration af hensigtsmæssige måltider til personer, der spiser for lidt eller for meget.

Tilrettelæggelse:   Jeannette Cold. 

 

 

Frivillighus i 10 år

Senior TV besøger Frivillighuset Skt. Paulsgade 25 i Aarhus.
Anledningen er at huset har eksisteret i 10 år.
Vi tager pulsen på dagens festligheder. Rådmand Dorthe Laustsen holder festtale og Skt. Pauls Band spiller under ledelse
af bestyrelsesformand for Frivillighuset H.C. Vartenberg.
Det bliver også til en snak med flere af de frivillige
Huset er et sted hvor pensionister kan mødes til mange forskellige aktiviteter.
Aarhus Kommunes afdeling for Sundhed og Omsorg stiller huset gratis til rådighed for aktive pensionister.
Frivillighuset har to fuldtidsansatte. Resten af aktiviteterne i huset foregår udelukkende på frivillig basis.
Der er ca.50 forskellige klubber og foreninger tilknyttet huset med mange forskellige gøremål:
Maling, kortspil, opera, madlavning, læsekredse, musik og fotoklub, for blot at nævne nogle af aktiviteterne.
På ugebasis er huset mødested for omkring 1.150 brugere


Tilrettelæggelse: Helge Svendsen

 

Spørg stumtjeneren - en "senior standup-cabaret"

Ejnar Hansen fejrer sit 50-års jubilæum som skuespiller med cabareten Spørg stumtjeneren, der får premiere 9. marts på Aarhus Teater. Med sig i bagagen har Ejnar Hans Jensen over 150 forestillinger - hovedparten på Aarhus teater, som har udgjort hjørnestenen i hans liv.
50 ÅR I DANSK TEATER
Det hører til sjældenhederne i dansk teater, at en skuespiller kan fejre sit 50-års jubilæum. Ejnar Hans Jensen kan imidlertid smykke sig med den fornemme titel som 50-års skuespillerjubilar, når han betræder scenen i Scala Foyer på Aarhus Teater i forestillingen Spørg stumtjeneren. Hans debut som skuespiller var som elev på Skuespillerskolen i Aarhus i forestillingen jomfruburet 1962.

Tilrettelæggelse: Poul Erik Justenborg

 

En århusiansk færing

Portrætsamtale med den færøske instruktør Eydun Johannesen, som var instruktør af forestillingerne Det gyldne kompas  1 og 2 på Aarhus Teater.

Eyðun Johannesen fejer 50 års jubilæum som instruktør. Dermed indskriver han sig i dansk teaterhistorie som en af sin tids mest produktive instruktører. Det er navnlig Aarhus Teater, der har haft glæde af hans evne til at få det store apparat til at fungere på scenen – forestillinger med brug af hele teatrets ensemble – ikke mindst de dramatiserede romanklassikere, som den midtjyske landsdelsscene en overgang gjorde til et speciale og varemærke.
Fra 1979-86 var Eydun Johannessen ansat som rektor på Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og derefter i en årrække tilknyttet teatret på Bispetorv.

Siden debuten i 1959 som 21-årig instruktør på Tórshavn Teater med opsætningen af Thorvald Bøs To liv har Eydun Johannessen udviklet sig til en af dansk og færøsk teaters største og mest produktive kunstnere foran de skrå brædder - med over 200 iscenesættelser. Denne bedrift blev i 1997 påskønnet af Statens Kunstfond, da han som en af de få teaterfolk fik tildelt livsvarig ydelse for sit arbejde som iscenesætter.

Eydun Johannessen er født i Tórshavn i 1938. Han er skuespilleruddannet på Det Kgl. Teater og Odense Teater - foruden studieophold i Warszawa, Berlin og London. Op gennem 1960’erne var han kunstnerisk leder af Tórshavns Teater og kæmpede for at få etableret en nationalscene på Færøerne. Det blev i 1976 til Færøernes første professionelle teatergruppe - Gríma. I 2000 fik han til opgave at omstrukturere teatret til status som Europas mindste nationalscene Tjódpallur Føroya, som han selv var chef for i perioden 2000 - 2005.

Eydun Johannessen har desuden iscenesat flere forestillinger for bl.a. Det Kgl. Teater og Odense Teater samt i Sverige, Norge og Island.

Tilrettelæggelse: Helge Svendsen

 

 

100 år med skumsprøjt

 

 

 

 

 

Pater og kunstner

 

 

 

 

Ledder og kanter

 

 

 

Leif Hede Nielsen - livsbillede

 

Ortopædiskomager Robert Hansen

 

Hvad kræves der af uddannelse?
Man overraskes over det moderne design. Vi får også noget at vide om tilskud.
Og ikke mindst, - køber man et par sko/støvler i en skobutik og de ikke passer lige til ens fødder, kan den ortopædiske håndskomager lave dem ”brugervenlige” netop til dig.

 

 

 

 

Krigens børn

Hun er fyldt 70 år, og hun har ingen vanskeligheder ved at tale med civilbefolkningen i Afghanistan: --Jeg er jo ikke farlig, jeg er en ganske almindelig bedstemor, der kommer og viser billeder af mine børnebørn, fortæller hun. Hendes ærinde er imidlertid langt alvorligere.
--Krig har aldrig løst problemer, siger journalist, psykolog og udenrigskorrespondent Eva Arnvig. Da jeg så de uhyrligheder, der foregik i Irak i fængslet Abugraib, besluttede jeg mig til, at hvis jeg fortsat ville være journalist, så skulle min opgave være at vise verden, hvad der virkelig sker.
Det har hun gjort i fire film, og lige nu er hendes femte film på tærsklen til at udkomme. Tyskland har købt den på forhånd. Denne gang har Eva Arnvig rettet kameraerne mod Afghanistans børn, der gennem masser af år har måttet leve under krigens rædsler. Hundrede tusinde er blevet skadet og invalideret fysisk og mentalt. Her fortæller hun om nødvendigheden af dialog, hvis vi skal opnå fred i verden.

 

 

Bidt af en gal skakbrik - en læges hobby

DE MØDTES VED
SKAKBRÆDTET

Bente og Ryon Sørensen traf hinanden i studietiden for mere end 40 år siden ved et spil skak. De giftede sig og selv om de begge var kunstnere, så blev hun lærer og han blev læge. Bente har altid tegnet og malet, og Ryon har altid være fascineret af skakbrikker eller opfundet metoder, så metal kunne blomstre. Han byggede egenhændigt deres første hus. I dag er de begge pensionerede og hun fremstiller messehageler og udstiller sin malerier og smykker. Ryon har skabt et unikt og smukt skakspil med brikker, som stammer fra vikingetiden, og også han laver smykker i sit værksted ved hjemmet. Bistaderne i nærheden leverer den hjemmelavede honning som sælges om sommeren. Et udsædvanligt ægtepar med en kreativ hverdag.

 

Sygdom før og nu - Steno Museet Aarhus

DE DØDE SOM FLUER

                      For hundrede år siden, døde mange kvinder og spædbørn ved fødslerne, og en lungebetændelse kunne gøre det af med selv den stærkeste mand. Folk døde som fluer. Så opdagede man, at hygiejnen var vigtig, og sundhedspersonalet begyndte at vaske hænder. Men først efter anden verdenskrig fik vi penicillin, og pludselig faldt dødeligheden.
Steno Museet i Århus har en hel afdeling om den medicinske historie, og her kan man se, hvordan en lægekonsultation så ud omkring begyndelsen af 1900-tallet. En hestetrukket ambulance, et gammelt fornemt apotek er kun en del af den interessante medicinske historie, der kan ses.
Læge Morten Skydsgaard er museumsinspektør på Steno Museets medicinske afdeling, og han fortæller her om den spændende udvikling, der er foregået i de sidste godt 100 år.
nabolande er godt på vej til at blive virkelighed.

 

Frivillig på Kildevang

Lokalcentert Kildevang er en af de 37 lokalcenter i Århus kommune,
men uden de frivillige ville det ikke fungere optimalt.
Kildevang er meget finn kørende med antallet af frivillige, med mere end 40 af disse, ville Kildevang ikke køre så godt, som det gør i dag. Hanne Torp, som er formand for brugerrådet, bruger mange timet til at planlægge den daglige drift, med de frivillige.
Udsendelsen viser det store arbejde med de forskellige arrangementer, til stor fornøjelse for beboerne og pensionisterne i lokal området.

 

 

Alder ingen hindring

Et program om seniorer på arbejdsmarkedet med fokus på bl.a. Senior Erhverv Aarhus og møbelkæden Ikea, hvor man arbejder med en bevidst seniorpolitik - også ved nyansættelser.

Senior Erhverv Aarhus er en privat forening, finansieret af Arbejdsmarkedsstyrelsen, hvor medlemmerne hjælper hinanden til at komme i job, vel at mærke rigtige job med løn. I et tid med ledighed kan det være mere end svært. Det fortæller formanden Torben Juel Jørgensen om. Desuden  medvirker Aage Bent Larsen,  der som folkepensionist søgte og fik et job som salgsmedarbejder i Ikea i Århus, og psykologen Knud-Erik Sabroe svarer på, hvorfor det at arbejde er så vigtigt for mange - også pensionister.  I programmet vises desuden en række fotos fra 1934 af folk på arbejdsmarkedet i Århus, taget af Åge Fredslund Andersen til dagbladet Demokraten.
Produceret af Senior TV Århus i samarbejde med Mediehuset.

 

 

Træskæreren -Professor Bent Juhl

Vi er på besøg hos Bent Juhl. Bent Juhl har skåret i træ siden han var 10 år, og i dag er han 80. Sideløbende har Bent Juhl ernæret sig som narkoselæge, de sidste 15 år med titel som professor. Vi taler om begge dele, men med fokus på det meget omfangsrige og smukke træskærerarbejde.

 

 

Et liv med døden - Hospice Djursland

Hospice Djursland i Rønde er for uhelbredeligt syge og døende mennesker. Mennesker der i den sidste tid har behov for den lindrende behandling og omsorg, som et team af specialister drager omsorg for. Derudover har hospice en skare af frivillige, der sørger for at ydre rammer er så ”hjemlige” som muligt, fx sørger de for friske blomster, servering af mand og kaffe m.m.
Ophold på hospice er gratis under loven om frit hospicevalg.
Hospicefilosofien bygger på ideen om, at få den nødvendige hjælp til at kunne leve fuldt og helt til det sidste. Så hospice handler langt mere om liv end om død.
Senior TV har besøgt Hospice Djursland en dag, hvor vi tager pulsen på den lindrende behandlings effekt ved at tale med personalet, frivillige og pårørende.

Kamera: Knud Pedersen og Jørn Møller, Lyd: Karl Gunnar Toften, Redigering: Jørn Møller, Tilrettelæggelse: Helge Svendsen, Ansvarshavende producent: Ole Mortensen

 

 

 

 

Falslevgård Mølle

Falslevgård Mølle ved Mariager er et familiefortagende med tre virksomheder under samme tag. Her møder vi de tre hovedpersoner: Niels Foged, hans kone Karin Kirk Vilsbøll og deres datter Ida Kirk Vilsbøll. En fælles tur på pilgrimsruten Caminoen i Spanien lagde grunden til udvikling af de tre virksomheder. Niels driver nu den gamle slægtsgård som et økologisk landbrug med dyrkning af gamle kornsorter og med egen møllevirksomhed. ” Fremtidens mel af fortidens korn.” Vi ser processen fra korn til mel, til salg af mel fra gårdbutikken og på torvet på Ingerslev boulevard i Aarhus. Fremstilling af glutenfri mel hører også med i produktionen.Karin Vilsbølls egen virksomhed er ”Tidslommen”, en klinik hvor Karin er uddannet i at give behandling i Zoneterapi, Healing og Spirituel Psykoterapi. Også gårdbutikken tager Karin sig af.Ida Kirk Vilsbøll er uddannet i Rawfood, livsstil og eksperimenterer i det store familiekøkken med Rawfood retter og dyrkning af forskellige spirer og urter til madlavning og drikke. Ida er chefkok på Råbar i Aarhus.Sammen har familien en kursusvirksomhed, hvor kurser og møder indenfor deres områder finder sted.

Ide: Knud Pedersen.
Tilrettelæggelse og interview: Jeannette Cold.

 

Kim Veisgaard - nestor ved Aarhus Teater

Kim Veisgaard er Nestor ved Aarhus Teater, og som sådan er det ham, der løber med de fleste roller af folk lidt oppe i årene. Det gør han med stor overbevisning sine kun 57 år til trods, dels ved hjælp af sminke, dels fordi han er en dygtig skuespiller.
Kim er uddannet på Statens Teaterskole i 1978, men det er i Aarhus han har slået sine folder i flest år, og han holder af Aarhus og er vaskeægte aarhusianer. Kim har været fastansat på Aarhus Teater siden 1982, og vi har haft glæden af at følge ham i rigtig mange roller. Før fastansættelsen på vores Teater var Kim ansat på Aalborg Teater i fire år, og også Svalegangen har han været tilknyttet. I alt er det blevet til over 70 teaterroller.
Kim Veisgaard har gjort sig bemærket som både klassisk og moderne skuespiller. Han er stor i både Holberg og Shakespeare, og har f.eks. spillet i  Ronja Røverdatter, hvor han tilmed var instruktør, Woyzeck, The History Boys og Fanny og Alexander. Alene i efteråret 2011 havde han to hovedroller i "Mens vi venter på Godot" og Hamlet.
I øjeblikket spiller Kim Matthias i Brødrene Løvehjerte,  hvor de to brødre beder ham, om han vil være deres Farfar, så her har Kim igen en "seniorrolle"!  Han hjælper drengene mod Tengils soldater og på alle de grumme eventyr, de kommer ud 
for. Vi har fået lov til at være med og følge ham med kameraet, så I kan se et par scener fra den storslåede forestilling.
Gennem årene har Kim Veisgaard  også taget arbejdet op som instruktør, og han instruerer her op til jul "Jul på Slottet" på Den Jyske Opera. Også her kigger vi med!

Tilrettelæggelse: Lene Ravnbøl

 

 

Musik åbner døre

Musik åbner døre, musik giver liv og glæde og nærer fantasien.
Musik går på tværs af alle grænser, hvad enten det gælder forskellige kulturer, køn, alder, tid og steder.
Musik åbner døre hvad enten man spiller alene eller sammen med andre i en gruppe, om man er psykisk sårbar eller senior.
-  Musikterapeut Bent Jensen fortæller om sit arbejde med psykisk sårbare, herunder en  kvalitativ brugerundersøgelse fra 2010, der tydelig viser det positive  udbyttet af musikterapien.
-  I udsendelsen besøger vi musikcafeen i festugen som ligger i baggården i Nørre Alle 31. Musikcafeen er for alle men især for psykisk sårbare, som her har en mulighed for at synge og spille egne eller andres kompositioner. Vi møder Rasmus som på guitar spiller ”Jeg er uendelig forelsket” og som bagefter fortæller om sin musik.
-   Derefter er vi vidne til et eksperiment, hvor 3 seniorer og 3 psykisk sårbare  deltager i en musikgruppe ledet Bent Jensen og Dorthe Møller. Her får deltagerne afprøvet deres fordomme og grænser gennem mange forskellige former for musik, de laver sammen. Den afsluttende evaluering taler for sig selv.
Musik åbner virkelig døre hos de 6 medvirkende i samspilsgruppen

Tilrettelæggelse og Interview: Jeannette Cold  

 

 

Seniorkunst i Mårslet

 

Kunstgruppen STIPLET i Mårslet.

Kunstnersammenslutningen 1½ mm stiplet blev af kreative folk i Mårslet, stiftet i 1986,  og har netop fejret sit 25 års jubilæum med det mere it-venlige navn: Kunstgruppen Stiplet.
Dengang fik gruppen fik sit navn efter den italienske kunstner Piero Manzoni, der ofte provokerede kunstverdenen, (ham med lort på dåse.)  Han lavede tilbage dengang i 50erne”verdens længste streg” på en avisrulle. Den er nu udstillet på Herning Kunstmuseum. Kunstnerne i Mårslet var beskedne, så det blev til bare 1½ mm stiplet.

Stiplet har naturligvis en formålsparagraf som præciserer et aktivt fællesskab omkring udøvende billedkunst.

Her i 2011 tæller Stiplet små 30 medlemmer, hvoraf de 20 er udøvende kunstnere, som hver især tegner og maler og udstiller, hvor de kan komme til det. Men udstillingen i påskedagene er nu blevet det fælles vindue Udadtil.
Fællesudstillingerne kører nu på 14 år, og startede på godset Vilhelmsborg, hvor det var i 3 år, - derpå flyttedes til Testrup Højskole, hvor udstillingerne har været siden.

Grundlaget i en forening som Stiplet, er naturligvis interessen for kunsten i almindelighed. Derfor tager foreningen initiativ
til Galleri- og udstillingsbesøg, hvor Stiplet betaler entreen.
Man tager på ø-lejre med malegrejet, og på det seneste har en gruppe været på maleophold på Skærlund i Nordjylland.

Stiplet har på mange måder forandret sig gennem årene, men kraften og intentionerne i foreningen er den samme, så mon ikke Stiplet også ad åre kan fejre sit 50 års jubilæum.

Tilrettelæggelse: Bent Nielsen og Aase Nielsen

 

 

Raw Food - rå kost

Råbar, Vester Alle 15 i Aarhus er den første Råbar i Jylland. Den åbnede i november 2010. Ideen kommer fra USA under navnet raw food – på dansk rå mad eller rå kost.
Mads Poulsen er indehaver af Råbar og fortæller om sin ide med Råbar som et sundt økologisk alternativ til andre spisesteder, hvor man også kan tage mad med hjem.
Ida Krik Foged er chefkok på Råbar. Ida Kirk er pædagog og videreuddannet i Raw Food i USA på Hippocrates Health Institute i Florida. Ida fortæller mere indgående om Raw Food og viser eksempler på tilberedning og servering af Raw Food. Det er overvejende yngre op til 40 – 50 år, der er interesseret i Raw Food, men også seniorer finder stedet. Alt er ikke råt, man kan få flere forskellige typer af kaffe, som er dejlig til en rå kage.
Udsendelsen slutter med et interview med Lise Faurschou Hastrup, der er madvejleder og økologisk omlægningskonsulent. Vi spørger om Rå Kost er godt for alle og hvad man skal være opmærksom på?
Lise fortæller også om kosten set i en miljømæssig sammenhæng.
Læg vejen forbi Råbar, se ud på åen og nyd maden og den gode betjening med oplysninger om madens indhold.

Ide: K.V. Søndergaard
Tilrettelæggelse og Interview:  Jeannette Cold

 

Palle på rundtur

Ellen Magrethe Rasmussen har i sine unge dage arbejdet på telefoncentralen dengang den lå på Clemens torv i Århus.  Hun er nu på besøg på telefon centralen i Den Gamle By i Århus. Her får hun en snak med Ellen Madsen, der arbejder i Levende Museum om, hvordan livet var på den rigtige central i de gamle dage.

Børneafdeling E1l Århus Sygehus holder en reception i forbindelse afslutningen på Giv 24 timer rundt om Brabrand sø, hvor Allan Søndergaard samlede sponsorat beløbet på 16.155 kr.
Cykle rundt om Brabrand sø i 24 timer kørte i alt 612 km.

Vi besøger Ivan Nilsen i Harlev til Åbenhus haver på 6.000 kvm store landbohave, Jyllands største samling af pelargonier.

Vi besøger Hans- Jørgen Jensen i Åbyhøj, Danmark bedste honning. 
Bihonning er til honningfestival 2011 på Koldinghus blevet tildelt den fornemme pris som" Årets flydende honning 2011" af Danmark bilavlerforening.

Bigården Ydun, der fremstiller Byhøjhonning har hele tiden kvalitet som den store ledestjerne. Honningen fremstilles uden brug af pesticider og honningen behandles nænsomt og opvarmes ikke.
Denne beviste arbejdsmetode blev altså lørdag den 27. august belønnet af Danmarks biavlerforening.
I 2010 blev Byhøjhonning også belønnet for oralitet, idet Århus & Omegns Biavlerforening tildelte årets honning udmærkelse i sølv.
Kamera og tilrettelæggelse: Palle Hansen

 

 

 

Hvor gik jazzen hen?

Programmet tager sit udgangspunkt i lukningen af Jazzbar Bent J. der var beliggende i Nørre Allé i Århus. Bent J. eksisterede i hele 32 år og var et fast omdrejningspunkt for en hel generation af jazzinteresserede, og for dem der blot var glade for det der fulgte med. På Bent J. har både lokale musikere, og en lang række af jazzens verdensstjerner (især fra USA) foldet sig ud til fryd for publikum.
Bent J. blev afløst af den idealistisk drevne Fair Bar, der også har musik på programmet, endog lejlighedsvis jazzmusik. Her har vi en samtale med Herbert ”Herbie” Meinke, mangeårig medarbejder ved Bent J.
Vi følger jazzens spor til Telefontorvet, hvor vi besøger Hos Anders, der regelmæssig afholder jazzkoncerter. Efter at have oplevet den gode stemning sætter vi kurs mod Cafe Hjorten på Vesterbro Torv. Også her blomstrer jazzen regelmæssigt. Vi har en snak med et par veteraner inden for jazzen og stedets nye indehaver Karl Konstantin.

Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist og Aase Nielsen

 

 

 

 

 

 

 

 

Den gamle ursmed

Den 82-årige Arne Christensen er uddannet smed og arbejdede på Nordisk Ventilator, indtil han i 1979 måtte trække sig tilbage med pension.
En dag, hvor han sammen med sin kone var på udkig efter en petroleumslampe i en antikvitetshandel, løb de ind i et gammel standur, der ”trængte til en meget kærlig hånd”. Konen forelskede sig i det, og da Arne mente, at han nemt kunne klare reparationen af både kasse og urværk, så købte de deres første antikke ur.
Det blev starten på Arnes livslange interesse for ure.
I forbindelse med sit arbejde kørte Arne rundt i de meste af England, og nu indkøbte han samtidig gamle standure hos antikvitetshandlere rundt omkring.
Smeden blev nu til urmager.
Butikken på Viborgvej ”faldt” han over ved en tilfældighed, da han havde været i Den Gamle By for at se på nogle af deres klenodier i ursamlingen.
I dag er butikken fyldt med smukke gamle ure fra det meste af Europa.
Arne Christensen fortæller forskellige ures historie og giver os nogle eksempler på, hvordan han arbejder.

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

 

Haven i Harlev

Vi skal på en rundtur i haven med Ivan Nielsen som er i dag Pensionist.

Jyllands største samling af duft pelargonier, ca. 130 forskellige. Afdeling med løg, liljer, stauder og mange sjældne buske og træer, også tropiske, palmer, acacier, eucalyptus m.m. En afdeling med to vandpartier, en stenhøj, surbundsbede m.m.

 

 

Tilbage til livet

Bent Nielsen fortæller, at 13.000 personer får en blodprop om året, og at han er en af dem.
Vi følger Bent fra en indlæggelse på Aarhus Universitetshospital Geriatrisk Afd. 6 og videre til optræning i MarselisborgCentret Aarhus Kommunes Neurocenter Neurorehabiliteringsenhed. Ikke mindst optræningen i daglige færdigheder i Bents hjem har været af stor betydning, herunder optræningen i at cykle, som er Bents store passion.
Overlæge Peter Brynningsen fortæller om apopleksiteamet og om at lægge sin livsstil om, og leder Gurli Laursen fortæller om Marselisborg Centret Aarhus.
I fysioterapien møder vi fysioterapeut Tove Meller Nielsen og flere af Bents medpatienter. Vi får en indføring i fysioterapeutens arbejde med at sætte mål sammen med den enkelte patient og forfølge dem i træningen. Tre medpatienter Nils Uth, Etty Bjørnholt og Ejner Rasmussen fortæller om deres genoptræningsforløb. Ejner Rasmussen
møder vi sammen hans ergoterapeut Anni Lock Hansen, hvor han er i færd med at træne oplæsning. Senere møder vi ham i hans kæledyrs butik i City Vest, hvor han nu klarer at ekspedere og føre regnskab på computer.
Bent slutter med at takke sin kone, familie og naboer for støtte og siger,
at han ikke har villet undvære forløbet, som har lært ham så meget..

 

I Nils Malmros' aarhusianske fodspor

Udsendelsen følger Nils Malmros (f. 1944) til steder i Aarhus, der har haft betydning for hans opvækst, uddannelse og
filmkarriere.
Vi starter ved de tidligere lægeboliger på Kommunehospitalet, hvor Nils havde sin tidlige barndom sammen med sine fire søskende. Familien flytter til Finsensgade 10. Det var her Nils lånte sit første filmkamera af sin far.
Vi besøger Katedralskolen med de dramaer, der senere blev til filmene ”Kundskabens Træ” (1981) og ”Kærestesorger” (2009).
I Universitetsparken får vi udpeget, hvor Nils tilbragte alt for få timer i sit lægestudie og i Filmbyen hører vi om optagelsen af ”Kærestesorger”.
Vi besøger det tidligere Aarhus Kommunehospitals neurokirurgiske afdeling, hvor Nils var ansat som reservelæge i to år. Hjemme hos Nils og Marianne hører vi historier bl.a. fra Færøerne, hvor filmen ”Barbara” blev optaget i 1997.
Fodsporene slutter på stamcafé Casablanca, hvor Nils fortæller om sit seniorliv.
Tag med på turen og oplev rammerne for Nils Malmros liv så vidt.

Tilrettelæggelse: Jeannette Cold & Aase Nielsen 

 

Gørtleren

Stadig aktiv i gørtler faget og på vej mod de 83 år. Et forrygende liv med opgang og nedgangsture.
En handlekraftig kvinde fortæller om sit liv. Vi besøger Margot Erstad i forretningen på Bruunsgade
og ser Margot arbejde på det ”lille” og ”store” værksted og i Århus Domkirke for at høre om og se de flotte lysekroner og kandelabre. Margot Elsted-Petersen er født på øen Sild. Via forskellige omveje er hun endt hos familien Elsteds Gørtleri i Århus, som er grundlagt i 1901. Margot blev gift med gørtlersønnen i 1951 og selv uddannet gørtler som den første kvinde i Danmark. Efter mandens død i 1962 overtog Margot selv forretningen og er i dag stadig aktiv. Lysekroner til kirker, dørhåndtag, messing lysestager og diverse reparationer har forladt forretningen. Her har også til mandens død været bronzestøbere. I Århus Domkirke, hvor svigerfaderen har tegnet og fabrikeret nogle af de smukke lysekroner, kan disse ses og opleves.

 

 

Du er hvad du spiser

Forskere på Århus Universitetshospital undersøger betydningen af sund nordisk kost,  fuldkorn, bær, rodfrugter, fisk osv., i kampen mod den alarmerende stigning i antallet af overvægtige med risko for at udvikle diabetes 2 og hjertekarsygdomme. Samtidig forskes i planten stevia, der kan erstatte kunstigt sukker og kan bruges i diabetes-behandling. Planten er netop godkendt af EU-myndighederne som sødemiddel.

40 århusianere deltager i et stort nordisk forskningsprojekt om betydningen af at spise sund nordisk kost, dvs. fuldkornsprodukter, fisk, grønsager, rodfrugter, bær osv. Formålet er at finde ud af om nordisk kost kan være med til at forebygge en alarmerende stigning i antallet af overvægtige og personer med såkaldt metabolisk syndrom, et forstadie til diabetes 2 og hjertekarsygdomme.

Samme forskergruppe på Århus Universitetshospital arbejder også med en sydamerikansk plante, stevia, der måske kan erstatte det kunstige sukker og samtidig bruges i behandlingen af diabetes 2. Planten er netop efter flere års forsinkelse godkendt som sødemiddel af EU-myndighederne.
I programmet medvirker professor dr. med. Kjeld Hermansen, lektor dr. scient. Per Bendix Jeppesen, ph.d.-studerende cand.scient. Lea Brader, alle Århus Universitetshosptal samt gartneren Karsten Bo Sørensen, der fremavler stevia-planten.

 

 

Frivillig Fredag

Da socialminister Benedikte Kiær åbnede frivillighedsåret 2011, udnævnte hun samtidig den sidste fredag i september til national frivillighedsdag. Dagen har fået navnet Frivillig Fredag. Den vil altid falde på den sidste fredag i september, og i år er datoen den 30. september.
Dagen skal være en markering og anerkendelse af frivillighed. Frivillig Fredag er en opfordring til alle arbejdspladser, foreninger, organisationer, skoler og borgere om at være frivillige for en dag.

Dagen vil primært være en aktivitetsdag, hvor flest mulige skal prøve kræfter med frivilligt arbejde. Tiden op til frivillighedsdagen vil være præget af foredrag, workshops og debatarrangementer om og med den frivillige verden.

Frivillig Fredag

 

 

Omkring Thyges flygel

Musikken har fulgt Thyge Thygesen hele livet. Han har lige rundet de 70 i sommeren 2011, og han har da også skåret noget ned på aktiviteterne, men har ingen planer om helt at forlade savsmuldet. Mest virker han som foredragsholder og entertainer, men bedst føler han sig tilpas ved sit flygel.
Han fortæller til Senior TV om sin musikalske karriere, hvor han allerede som niårig akkompagnerede Ib Schønberg i sin fødeby Randers. Året efter blev Thyge århusianer, og det har han nu været de efterfølgende 60 år. Han bor i Risskov med sin mand pensioneret skolelærer Arne Søndergaard.
Thyge Thygesen uddannede sig først på Aarhus Universitet som cand. scient. i fransk og musik, og blev derefter gymnasielærer på Aarhus Katedralskole i hele 14 år. Sideløbende sneg musikken sig dog ind, for Thyge havde aftenjob som barpianist på det hedengangne "Karavellen" på Åboulevarden og på Østergades Hotel.
Ved et tilfælde blev Thyge opdaget af Aarhus Teater, og så gik det bare derudad med revyer, koncerter og Tv-produktioner. Da han sluttede som gymnasielærer, blev han lærer i musikdrama på Aarhus Teater, og her blev han i 35 år.
Dertil har han rejst landet tyndt som akkompagnatør for en masse kendte danske sangere og skuespillere, som f.eks. Dirch Passer, Poul Reichardt, Lily Broberg og Dario Campeotto. Ja, Dario er endda en nær ven, og de to holder meget af at arbejde sammen. Vi får lov til at komme i "Spejlteltet" og hilse på Dario og opleve vennerne optræde.
I vil opleve en munter halv time i Thyges selskab her hos os på Senior TV, hvor han slutter af med et nummer stilet netop til os.
Tilrettelæggelse Lene Ravnbøl Århus Senior TV

 

Kirkegårde og historie


Udsendelsen tager udgangspunkt i byens middelalderlige kirkegårde, der lå omkring Domkirken og Vor Frue kirke. I 1800-årene gjorde byens udvikling og hygiejnehensyn det nødvendigt at nedlægge disse kirkegårde og erstatte dem med såkaldte assistenskirkegårde, som man anlagde uden for den tids bygrænse. Der blev anlagt fire af disse hvoraf Nordre og Vestre kirkegård eksisterer i dag. Især Vestre kirkegård, som man tog i brug 1926, rummer mange monumenter over de soldater og civile, der faldt under 2 verdenskrig, og vi fortæller, hvordan de den dag i dag æres på forskellig måde. Vi bevæger os videre til bl.a. Mindeparken og Skæring Hede, hvor man også på særlige tidspunkter og på forskellig vis mindes og ærer de omkomne.
Udsendelsen viser hvordan kirkegårde er en del af samfundets historie.
Tilrettelæggelse: Carsten Ljungkvist

 

Kultur og kontaktsted Kragelund

Kragelund er et kultur og kontaktsted, hvor du kan arbejde med skabende udtryk og personlig udvikling, finde din psykiske balance og udvikle netop dine ressourcer i en tryk base - finde afklaring i forhold til arbejde, fritid og netværk.
Plads til bare at være- og deltage på niveau, der passer den enkelte. Der kræves ingen visitation til stedet.

 

 

Det levende museum

Hvordan opstod ideen?
Det var et af spørgsmålene, der bliver stillet til Direktør for Den Gamle By: Thomas Bloch Ravn.
Thomas forklarer, at inspirationen er hentet dels fra Hjerl Hede over Edinburgh til Skansen i Stockholm og dels fra hollandske museer.
Forhenværende overinspektør Birgitte Kjær og skuespiller Ingrid Dal var, som de første - med til at omsætte ideerne til virkelighed, hvor man rigtig tog fat fra 2001.
Vi ser eksempler på nogle af de forskellige roller, der gennem tiderne har været udført i Den gamle By.
Leder af Levende Museum Henning Lindberg og Ingrid Dal fortæller om ”aktørerne”, som de kaldes i dag, - deres roller, hvordan de er opstået, samt at museet konstant tager nye emner op i et stadigt mere omfattende og troværdigt ”Levende Museum”.
Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Jorden og lyset

Billedvæveren Inge Bjørn fra Århus fyldte 85 år i april 2010, men fødselsdagsfesten måtte vente til september, hvor hun præsenterede tekstilinstallationen ”Terre et Lumiére” i et gammelt pilgrimskapel i Provence.

Udsendelsen ”Jorden og Lyset” følger Inge Bjørns arbejde med installationen fra garnet lægges frem på arbejdsbordet i Kulturcenter Tuskær ved Lemvig til præsentationen og festen i hendes franske landsby i Provence

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

 

Kunstens håndværker - Jørn Rønnau

Jørn Rønnau er en alsidig kunstner, hvis værker er inspireret af naturen,
og formet i træ, sten og jern.
I Marselisborg skoven på Carl Nielsens vej har vi stødt ind i Gnomen og
ved Stadionsøen var Hjertetræet. Disse er gået, til taget af tidens tand,
men det er også en af Jørn Rønnaus ideer, at kunst kan være forgængelig.
Mange af kunstværkerne er blev skåren ud med motorsav i træ,

Små huse med guld på taget, hver hus med sin egen historie og nummer,
sirlig forarbejdet, i mange forskellige træsorter fra mange lande, som
Jørn Rønnau kalder for ”Den usynlige By.”
Her kommer rødbøgen fra Randersvej, til også at dele plads med de andre små huse, ”Vinterens Hjerte” med centrum i True skoven, er til gengæld et langtids projekt. I en ny anlagt skov fra 2000 er der plantet takstræer i en kæmpe-stor-hjerteform. Ideen er at verden skal hænge samme af spiraler der danner hjerter.
Disse hjerte spiraler binder verden sammen ved hjælp af computeren.

Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Forrykte seks timer

En flok mennesker med forskellige forudsætninger mødes og sød musik opstår. Lis Rytter, en mangeårig revyskuespiller, har samlet et hold af tre aldrende bekendte samt nogle helt unge amatører, som skal optræde med en variete med gode gamle sange i Tivoli Friheden de sidste dage i juli 2011.

En trio fra Århus Senior TV og en bekendt har taget opgaven: At lave indslag med nogle af sangene optaget på forskellige lokaliter i Århus.

Men sådan skulle det ikke komme til at gå.

Alle var samlet én gang i juni, der til gengæld blev til noget af en udfordring for alle parter.

Tilrettelæggelse: Erik Steen Christensen

 

 

Bag om de frivillige

Udsendelsen peger på nogle af de dilemmaer, der altid vil være i forholdet mellem ulønnede frivillige og de professionelle ansatte.
Hvor går grænserne, og hvad er de frivillige villige til, og hvilke opgaver magter de?
Hvordan sikrer man sig f.eks., at seniorerne i Danmark fortsat har lysten til at ligge i front mht. udførelse af frivilligt (ulønnet) arbejde?
Fmd. for Brugerrådet ved Havkjær Kultur – & Sundhedscenter – Knud Kammer stiller i en dialog med MF René Skau Björnsson skarpt på problematikken, der er vokset samtidig med, at kommunernes økonomi er blevet meget anstrengt, hvilket frister til at (forsøge at) lægge bundne kommunale opgaver over til de frivillige.
Vi kommer til et månedligt hyggemåltid for beboerne på de beskyttede boliger på Lokalcenter Møllestien, hvor frivillige, - tilskyndet af Brugerrådsformand. Jonni de Linde - både serverer og om nødvendigt også henter de tilmeldte ned i spisesalen.
Her omtales, hvor svært det kan være at få økonomien i Caféen til at hænge sammen, men man gør, hvad man kan, fordi alternativet er LUKNING.
Endeligt udspørges Jesper van der Schaft om, hvorfor han stod bag forårets demonstration mod de kommunale besparelser på specielt handicapområdet og om hvorfor han ”skal på gaden” igen den 23. august.
Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Palle på rundtur

Vi kører til Galten Bibliotek, som har 10 års jubilæum, festtaler, kaffe og lagkage, ild show. Galten Lokal Aktiv viser en udstilling om Galtens Bibliotek 30 års historie.
Vi besøger Galten Lokal Arkiv med arkivleder Erik Korr Johansen.
Tilrettelæggelse: Palle Hansen

 

Fra børnehjem til voksen

Programmet tager udgangspunkt i den århusianske politiker Peter Sabroe, der for over 100 år siden gjorde sig bemærket ved at støtte oprettelsen af børnehaver og bedre forhold for de dårligst stillede. Programmet følger tre vidt forskellige mennesker, der alle tilbragte deres barndom på børnehjem, og på hver sin måde tog barndommens erfaringer med ind i deres voksne liv.
Tilrettelæggelse. Carsten Ljungkvist

 

 

Palle på rundtur

Vi kører til Randers og besøger Elvis Museum, hvor indehaveren Henrik Knudsen fortæller.
Stedet er Graceland Randers - Mulighedernes Hus.
Ved næste stop er vi på besøg hos Benny Østergaard, medlem af Nordiske Lirekassevenner. Benny Østergaard vil fortælle om sin hobby.
Dernæst kører vi til Brabrand Sø, hvor Allan Søndergaard fra Sabro kører 24 timers løb rundt om Brabrand Sø til fordel for syge børn på Århus Sygehus.
Og til sidst tager vi til Tangkrogen i Aarhus og ser åbningen af udstillingen Sculpture by the Sea 2011. Kronprinsesse Mary holder åbningstalen. Kunstnerne Jørn Rønnau og Marianne Jørgensen bliver interviewet. Marianne Jørgensen får besøg af Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary.
Tilrettelæggelse: Palle Hansen 

 

 

Kvindehuset i Viby

Kvindehuset i Viby er et åbent mødested for alle kvinder i Aarhus.
Det er et sted hvor kvinder, uanset kulturel baggrund, religion og alder kan udfolde sig.
Formålet med Kvindehuset er at fremme kvindernes mulighed for at føle sig hjemme i det danske samfund. Det gøres ved at tilbyde en række aktiviteter og kurser fra ”etnisk” madlavning, keramik, syning, ”lær at køre på cykel” til lektiehjælp, gymnastik, computerundervisning samt diverse udflugter til egnens seværdigheder.
Med støtte fra Integrationsministeriet er der oprettet et projekt, som uddanner indvandrerkvinder til ”Bydelsmødre”, så de kan støtte og vejlede nytilkomne uden at blive forhindret af en sproglig eller kulturel barriere.
Kvindehusets bydelsmødre kender ofte på egen krop de problemer, man som ny møder i det danske samfund. Hun taler også den nye borgers sprog, og som aktiv medborger bliver hun rollemodel mellem nye og gamle medborgere.
For at klare sig på lige fod med andre i Danmark må indvandrerkvinderne, - udover at være fortrolige med sproget, også have kendskab til de rettigheder, pligter og muligheder, de har i samfundet.
Kvindehuset ønsker at støtte kvinders mulighed for uddannelse og deres vej til arbejdsmarkedet, - ligesom man her kan give rådgivning og støtte i juridiske spørgsmål.
Tilrettelæggelse: Aase Nielsen

 

Frakørsler på livets landevej - 1. del

Ejvind Nielsen, pensioneret sognepræst, skulptør og kunstmaler, kendes nok bedst som sognepræst i Ravnsbjergkirken, som han var tilknyttet igennem 18 år. Men gennem tilværelsen har han med nysgerrighed og mod på livet taget imod nye udfordringer og foretaget mange frakørsler på sit livs landevej. Ejvind Nielsen er fynbo og opvokset på en lille landejendom som nr. syv af en søskendeflok på otte, og det lå i kortene, at han skulle være landmand som sin far. Han fortæller her om sin barndom og ungdom, men ikke mindst om den skelsættende dag, hvor han som 19-årig tog sit livs afgørende beslutning, at han ville gå sine egne veje og ikke følge den livsbane, som var afstukket for ham. Vi har ikke rørt ved den livshistorie, som Ejvind Nielsen kronologisk har fortalt os den, og den hører vi over både del 1 og del 2, men vi har rokeret med epokerne i hans liv, ikke mindst fordi Ejvind Nielsen som pensioneret præst fylder sit liv med kunst, da han i dag både er maler og skulptør. Vi har været med ham og set ham arbejde på begge felter, og det kan man altså få smagsprøver på i begge udsendelser. I sine skulpturer arbejder Ejvind Nielsen fortrinsvis med kristne symboler. Et af de mest markante er et træskib med tre master af kobber. De findes faktisk som kirkeskib i hele fem kirker, deriblandt Møllevangskirken her i Aarhus. I malerierne vælger Ejvind Nielsen at gå andre veje. Han er fascineret af naturen og maler oftest landskaber. Men det kan hænde, at en fortælling fra bibelen også finder vej til maleriet.

Tilrettelæggelse: Lene Ravnbøl

 

 

 

Frakørsler på livets landevej - 2. del

Vi tager tråden op fra sidste udsendelse, for vor mand Ejvind Nielsen, pensioneret sognepræst, skulptør og kunstmaler havde mere på hjerte, Han har ganske enkelt haft for mange frakørsler på sit livs landevej til, at de kan rummes i én udsendelse! Vi har blandet kortene i de to udsendelser, så der er forskellighed nok i dem begge to til, at blot en af dem skulle kunne fange interessen, uden at man partout behøver at se dem begge, så nye seere kan godt hægte sig på nu. Ejvind Nielsen er nr. syv af en søskendeflok på otte, og han er vokset op på en lille landejendom ved Blommenslyst på Fyn. Og skulle være landmand! I første del af Ejvind Nielsens livshistorie hørte vi om hans barndom, ungdom og den minderige dag, hvor han som 19-årig besluttede, at han ville gå andre veje end dem, der var kridtet af for ham. Det førte til en række forskellige gøremål lige fra murerarbejdsmand, at være garder for Dronningen, ansat på højskole, fungere som fodbolddommer samt meget mere, før Ejvind uddannede sig som lærer og virkede som sådan på Samsøgades Skole her i Aarhus fra 1970. Da vi slap ham i første udsendelse, nåede han lige at fortælle, at han d. 14. november 1974 i Ravnsbjergkirken blev ordineret som præst af biskop Høyer, og at han et par måneder før havde fået stillingen som fagkonsulent for Århus Skolevæsen. Så tog vi en dyb indånding, og i denne udsendelse samler Ejvind Nielsen op fra sidst og fortæller videre om sit forunderlige liv.

Tilrettelæggelse: Lene Ravnbøl

 

Ideologen og musikeren - Anders Errboe

Vi er på besøg hos Anders Errboe, som er musiker, ideolog og rejsefører på kulturrejser til bl.a. Færøerne og Cuba. Anders Errboe fortæller om, hvordan hans interesser fra drengetiden har fulgt ham hele livet – kontrabas, jazz, rejser, sport og lokalhistorie. Anders Errboe er konservatorieuddannet kontrabassist og tubaist og har spillet i Århus Byorkester på Aarhus Teater. Men Anders Errboe er nok bedste for sit arbejde med Harmoniorkesteret Kærne og Østjysk Musikforsyning og revyerne i Bræstrup. Samt sit samarbejde med Jesper Klein. Kendetegnet er den Helicon Bombardon (en bærbar tuba) han spiller på.

Tilrettelæggelse: Jørn Møller og Helge Svendsen

 

 

De tog mit livsværk

På en ganske almindelig sommerdag - som et lyn fra en klar himmel - ændrede direktør Peter Jørgensens liv sig totalt.
Det møde, som han var indkaldt til og forventede skulle handle om strukturen i hans virksomhed, viste sig i stedet at være en fyring og en øjeblikkelig bortvisning!
I 15 år havde han været primus motor for en social økonomisk virksomhed, Huset Venture.
Nu var virksomheden pludselig taget ud af hans hænder.
Reaktionen var total forvirring!
Den første tanke var, at der måtte være tale om en misforståelse.
Sådan behandlede man folk, der have taget af kassen!
Men nej, formanden for Huset Ventures bestyrelse, folketingsmedlem Anne-Marie Meldgaard og næstformanden Bo Michelsen havde uden forudgående bestyrelsesmøde besluttet sig. Ophavsmanden til virksomheden skulle fjernes! Årsag? I dag snart 2 år efter blæser det stadig i vinden! Hvad var det egentlig, der skete her og hvorfor?  
Tilrettelæggelse: Steen Bang og Eva Bostrup

 

 

Bag scenen

Inden tæppet går op for forestillingerne ”Den Grådige og De Gerrige”
på Staustrup Scenen går der mange måneders arbejde forud.
Alle deltager møder op til den første gennemgang af forestillingen.
Der uddeles roller og de første udkast til kulisser ligger klar.
Til forestillingen skal et sceneskift udtænkes og bygges af scene folkene,
Derefter går malerholdet i gang, alle små detaljer er gennemtænkt.
Dragter skal syes, og prøves af aktørerne
Der skal øves og øves på stykket
Lys og lyd skal tilpasses
Henning Lindberg er forfatter, instruktør, kostume tegner,
og meget meget mere på forestillingen.

Ide: Aase Nielsen
Kamera lyd redigering: Palle Hansen

 

Fra bedemand til vinbonde

Senior TV har besøgt Fjordgård Vineri ved Norsminde.
I en samtale med ejerne, ægteparret Ingelise og Jan Riising får vi et indblik i
et ægtepar, hvor fruen er udøvende kunstner og samtidig medhjælpende
hustru i den omfattende virksomhed som Vineriet efterhånden har udviklet sig til.
Jan Riising beskriver sin tilværelse som uddannet gartner, med egen virksomhed i Tranbjerg til en årrække som indehaver af en begravelsesforretning til det sidste store spring som vinavler med 1500 vinstokke i den danske muld.
Udsendelsen beskriver også processerne fra vinplukningen, og presningen til

Resultatet af den prisbelønnede vin fra 2008.

 

Pressefotografen og sabotøren

Den 88-årige pressefotograf har modtaget Niels Ebbesen Medaljen for sin indsats under besættelsen. Medaljen blev overrakt lørdag 26. marts i byrådssalen på Det gamle Rådhus i Randers. Den er givet til 162 personer af organisationen Niels Ebbesens Venner. Ib Hansen har Hjemmeværnets 25 års hæderstegn, Frihedskampens Hæders Medalje, Den britiske legions tre mindemedaljer, Dronningens Belønnings Medalje og Holger Danske Medaljen. Han er 88 år og i fuld vigør. Ib Hansen er stadig aktiv fotograf. Mere end 65 år har han arbejdet for Århus Stiftstidende. Den modne pressefotograf, også kaldet Presse-Ib, har været en legende i byen. Han blev ansat på Stiftstidende på grund af sine billedreportager fra besættelsen. Fotografiapparatet lagde han aldrig fra sig, når han som frihedskæmper var på opgaver som f.eks. jernbanesabotør. Der er ikke den vinkel, han ikke har fotograferet Århus fra. Toppen af Domkirketårnet og Søsterhøj er bare to af dem. Ib Hansen er ikke bare fotograf, han er også story-teller. Historierne vælter ud af ham, og det får seerne glæde af i dette TV-portræt.

 

 

Hjertet på rette sted - Hanne Jensbo

Hanne Jensbo er pensioneret advokat, dynamisk humanist, iværksætter med mange sociale interesser.
Hanne Jensbo er født i Tjørring i 1939, men flyttede til Aarhus for at læse jura. Hanne Jensbo fik sit eget advokatfirma i 1974 og sluttede det i 2008..Som 40 årig blev Hanne formand for Red Barnets lokalforening i Aarhus. Den sociale ilddåb blev, rejser til Rumænien i forbindelse med Ceausescus fald, hvor Hanne samlede tøj og andre sager sammen på sit advokatkontor og rejste til Rumænien med det. Et børnehjem i Bukarest blev det også til for pengegaver til sin 60 års fødselsdag. Interessen for humanitært arbejde fortsætter med skolebyggeri i Afrika.Hanne er Soroptimist, hvor hun blev præsident for Soroptimist International i 2009, der er en verdensomspændende organisation af kvinder i erhverv, der gennem projekter arbejder for at fremme menneskerettigheder og kvinders status.Hanne har været med i en bestyrelse i Viby, der har bygget seniorboliger efter et koncept med 20 huse og et fælleshus. Det er blevet til ca. 800 huse i alt.Og sidst har Hanne Jensbo været initiativtager til oprettelse af ”Kvindehuset for etniske kvinder” i Viby og er formand for det. Sidstnævnte er blevet til en DVD i sig selv. Pusterum og roen til alle disse aktiviteter finder Hanne Jensbo ved Brabrand sø og i naturen omkring Tjørring.

 

 


 

Mest for mænd
- kan også ses af kvinder


På "Mandecentret" i Vestergade 58, møder vi mænd, der gennem en professionel rådgivning her er blevet hjulpet gennem en personlig krise og nu er på vej ud i livet igen.

Mandehjørnet er et nyt tiltag i Klostercaféen. Målgruppen er her enlige mænd oppe i årene, der har risiko for at sidde ensomme foran fjernsynet. Mandehjørnet skal ses som et tilbud, hvor mænd kan være sammen på egne betingelser.
Man mødes 1.mandag i måneden kl. 12, hvor man som regel begynder med spisning i Klostercaféen - derefter går udflugten til det sted i Aarhus, man har aftalt forrige gang. Nytilkomne kan følge med på Klostercaféens hjemmeside (www.klostercafeen-aarhus.dk), hvor Mandehjørnet har en aktivitets- tavle.
Alle MÆND er velkomne.

Dagene kan også begynde lidt anderledes. Vi besøger værtshuset "Hjorten" på Vesterbro Torv en vintermorgen i februar. Her starter nogle dagen med et par små skarpe, der jævnligt spædes op med øl, - også her vægtes det sociale sammenværd, der er en vigtig del af livet på værtshuset mellem stamgæsterne.

Dorte Mariager Skov - Opsøgende medarbejder

Hans-Michael -Mandecentret

 

Kim Nidan & Karin Fink Eriksen - Mandecentret

 

 

 

Vi skal på besøg på Slottet,  Horsens Statsfængsel


Holger Vig er Rundviser og fortæller om Horsens og Historien.

Det er en stolt dag for Horsens og for Danmark, da "Straffeanstalten" åbner den 21, maj 1853 og de første 40 fanger rykker ind. Forud er gået mere end 50 år med kommissioner, tanker og studierejser om den nye revolutionerende ide, ikke bare at straffe, men også at forbedre. Der har godt nok også været årelange diskussioner, men aldrig om målet, kun om midlet, det vil sige hvordan man bedst opnår forbedringen.
Den eneste modifikation er, at kongen beder om, at at et påtænkt tårn erstattes af et mindre pompøst spir. Så da de første fanger rykker ind, er det i en topmoderne institution, hvor ingen detaljer er overladt til tilfældighederne. For Horsens betyder fængslet prestige, arbejdspladser og øgede erhvervsmuligheder, og bygningerne på toppen af bakken er et vartegn for byens succes.
Helt frem til 1970`erne, hvor samfundet erkender, at fængsler, i den form de har, nok straffer, men ikke forbedrer. Og efter 100 års stolthed, bliver fængslet nu en klods om benet. Men det er en helt anden historie.


 


 

 

Possementmageren

 

 

Århus Possementfabrik A/S, Kongelig Hofleverandør,  holder et gammelt håndværk i hævd. Fabrikken, der blev grundlagt i 1917,er i dag en moderne virksomhed, der til stadighed udvikler nye idéer og produkter indenfor det gamle og traditionsrige kunsthåndværk. Her står gamle og nye maskiner side ved side alle kan fremstille noget forskelligt.

Mange af de gamle maskiner er opkøbt fra lukkede fabrikker i hele norden. Her spindes og væves der snore og bånd til møbelpolstrere i hele norden. Den gamle Jaquard-væv, der måske stammer fra 1850, var i gang til de vævede bånd Bjørn Nørgaard skulle bruge til sine gobeliner. Dronning Magrethe er og så en af kunderne. Henrik Poulsen er den sidste uddannede possementmager. Han fortæller om de forskellige maskiner og deres funktion og vi ser ham spinde en 15 m. lang rød snor, manuelt på spindebane.”En så kort snor er hurtigere at lave i hånden” siger Henrik.

 

 

 

 

 

 

 

De berørte

 


SINDs Pårørenderådgivning startede juni 1991.
På det tidspunkt var det at være pårørende til et barn eller barnebarn, en søskende eller forælder, en ægtefælle eller god ven, der er psykisk syg, ikke noget man talte om.

”De berørte” indeholder en række interviews om at være seniorpårørende og stiller skarpt på, hvad det gør ved ens livskvalitet gennem mange år at have et voksent barn, der er psykisk sygt.

 Udsendelsen handler om SINDs Pårørenderådgivning i dag.

  • Den fortæller om at være mor til Marianne, og om hvordan mor og datter sammen har klaret sig gennem datterens lange sygdomsperiode.

  • Den giver et indblik i, hvad det vil sige at være bedstemor i al almindelighed, og hvad man gør, når der opstår svære problemer med bedstemorrollen.

  • Og den beretter om at være far og mor til en datter, der har været syg i mange år, og om hvordan far og mor sammen arbejder for at skabe struktur, rum og håb for datteren og dem selv.

Udsendelsen starter og slutter med et indlæg af Professor Uffe Juul Jensen om netværkets betydning for at komme sig og om håbet som en altafgørende faktor.

Udsendelsen er lavet af SeniorTV Aarhus og kan lånes hos PsykInfo Aarhus. Senior TV.